23948sdkhjf

Säkerhetstrampmattan PSENmat förenar säker övervakning av ytor med manövrering av maskiner

| Medlemsnyhet | Företag Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial

Med PSENmat presenterar Pilz en egenutvecklad säkerhetstrampmatta: En världsnyhet är den integrerade platsavkänningen som möjliggör en manöverfunktion som fungerar ungefär som en virtuell brytare.

PSENmat från Pilz ger säker övervakning av ytor i kombination med en standardmanöverfunktion, i praktiken en virtuellt definierbar brytarfunktion. Därför behövs ingen separat brytare. Det dynamiska brytarkonceptet möjliggör en flexibel konfiguration som sparar både plats och pengar. Integrerade OSSD-utgångar ger ytterligare flexibilitet: På så sätt minskas inte bara behovet för kabeldragning, PSENmat kan även anslutas till valfri utvärderingsenhet.

Mattan som skyddar

Utöver de individuella manöverkoncepten säkrar säkerhetstrampmattan åtkomst för personer enligt standarden för säkerhetstrampmattor EN ISO 13856-1. PSENmat saktar ner eller stoppar maskinen när riskområdet beträds (tillträdesskydd). Vid användning i områden med dålig sikt, skyddar mattan vid intrång bakifrån (skydd mot intrång bakifrån). PSENmat skyddar upp till SIL 2 enligt EN ISO 61508 resp. Safety Level PL d enligt EN 13849. Mattans snabba reaktionstid på ≤25 ms ger ytterligare säkerhet. Med lite extraarbete kan även större tillämpningar tas fram: Upp till 22 mattor kan seriekopplas, vilket minskar kostnaderna för kabeldragning betydligt. Dessutom är den robusta säkerhetstrampmattan avsedd för hög mekanisk belastning och konstruerad enligt skyddsklass IP67 och kan användas i omgivningstemperaturer från 0 °C till +55 °C. PSENmat ger förhöjd säkerhet även i tuffa miljöer.

Integrerad brytare för bättre ergonomi

Säkerhetstrampmattan ger en mer ergonomisk arbetsplats: Tack vare den integrerade brytarfunktionen kan arbetet utföras med fria händer och utan hinder. Operatören kan tack vare definierade och markerade mattområden använda den integrerade brytarfunktionen. På så sätt kan exempelvis en kvalitetskontroll utföras med fria händer: En röd markering betyder ”kontrollen ej godkänd” och en grön kan användas för ”kontrollen godkänd”.

Matta +

Den nya säkerhetstrampmattan PSENmat kompletterar Pilz utbud av sensorteknik för övervakning av ytor och zoner. PSENmat kan enkelt anslutas till det konfigurerbara säkerhetssystemet PNOZmulti eller automationssystemet PSS 4000 eller till visualiseringslösningen PMIvisu. Kombinera det med styrteknik från Pilz så får du en säker och ekonomisk helhetslösning från ett och samma ställe.


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial

Smörhålevägen 3
434 42 Kungsbacka
Sverige
Pilz Skandinavien K/S, dansk Filial

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.07