Goda förutsättningar för köttproduktion de närmaste tio åren
Prisutvecklingen ser bra ut för gris- och nötkött men sämre för spannmål och mejeriprodukter.
– Sammanfattningsvis kan man säga att situationen för svenskt jordbruk verkar bli splittrad även framöver, konstaterar Harald Svensson, chefsekonom vid Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
Goda förutsättningar för köttproduktionen
Bättre förutsättningar verkar finnas framöver för att bryta den negativa trenden i nötkötts- och grisköttsproduktionen. Lönsamheten har varit låg de senaste åren och särskilt inom grisköttsproduktionen har investeringar i nya byggnader varit otillräckliga.
– Förutsättningar för goda köttpriser och gynnsamma foderpriser bör kunna öka optimismen, säger Harald Svensson.
Oförändrad spannmålsodling
I Sverige minskade spannmålsodlingen i samband med frikopplingen av jordbrukarstöden 2005. Sedan dess har odlingen varit oförändrad, men odlingen av oljeväxter har ökat något. Om odlingen av spannmål ska upprätthållas framöver behövs säkerligen ökad produktivitet.
Inga förbättrade priser för mejeriprodukter
Att OECD och FAO inte tror på betydligt förbättrade priser för mejeriprodukter förvånar nog många. Globalt sett väntas efterfrågan öka kraftigt, men samtidigt väntas utbudet kunna matcha efterfrågan väl. Indien väntas under perioden passera EU som världens största producent, och kraftiga ökningar väntas också i bland annat Kina, Pakistan och Turkiet.
– Även inom mjölkproduktionen behövs säkerligen förbättringar av produktiviteten för att kunna bryta den negativa trend som gällt sedan före EU-inträdet 1995, menar Harald Svensson.