23948sdkhjf

Listeria i Scan-produkter

Livsmedelsverkets prover visar att Scans produkter innehåller samma DNA-profil som den nationella listeriastammen.
Livsmedelsverket har analyserat ett 70-tal listeriaprover som tre charktillverkare skickat in till myndigheten, enligt ett pressmeddelande. Fem prover från HKScan är av den listeriasort som orsakat ett utbrott i landet under hösten och vintern, skriver Göteborgsposten. Ändå kan man inte säkert säga att personerna smittats av produkter från just det företag där denna sort hittats.

– Det är möjligt, men långt ifrån säkert, att det är produkterna från just det här företaget som orsakat utbrottet. För att man ska kunna vara säker måste resultaten också backas upp av andra uppgifter som pekar i samma riktning, till exempel att personerna som blivit sjuka har mat hemma som innehåller bakterien. I det här fallet har vi inga sådana uppgifter, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.

Inget samband med listeriautbrott
De proverna från HKScan som innehöll samma DNA som den nationella listeriastammen kommer från samma produktionslinje i Kristianstad. Den produktionslinjen är stängd sedan 19 februari och Scan meddelar att produkterna inte nått butik.

Utredningen om listeriautbrottet pågår fortfarande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079