23948sdkhjf

Inga nya honungsfusk upptäckta

I livsmedelsverkets stickprovskontroller av honung ur butikernas sortiment hittades inget fusk.
Honung är en av de produkter det fuskas mest med, enligt en rapport till Europaparlamentet från 2013. Men när Livsmedelsverket testade 15 olika sorters honung ur butikernas sortiment av egna varumärken var det äkta vara i alla burkar.

Ingen hade försökt späda ut den äkta honungen med billigare sockerlösningar. Det kan Livsmedelsverket konstatera efter provtagning av 15 olika honungssorter som såldes under de fyra största livsmedelskedjornas egna varumärken.

– Det är mycket glädjande. Våra noggranna tester visar att burkarna endast innehöll äkta honung, och att kunderna alltså får vad de har rätt att förvänta sig, säger Mari Ivemyr vid Livsmedelsverkets kontrollavdelning i ett pressmeddelande.

Omfattande tester
Både flytande och fast honung testades. Även ursprunget varierade: två burkar innehöll svensk honung, fyra innehöll honung med europeiskt ursprung, en honung var från Kina och resten hade gjorts på en blandning av honung från EU och från övriga världen. De europeiska honungssorterna var producerade i Frankrike, Danmark, Belgien eller Tyskland.

Honungen genomgick åtta olika laboratorietester, som alla genomfördes i Tyskland av Intertek Semko AB.

Anledningen till att endast butikskedjornas egna varumärken testades är att de hör till den produktion som Livsmedelsverket ansvarar för att kontrollera, till skillnad från de flesta andra producenters verksamhet, som i stället ska kontrolleras av kommunerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078