23948sdkhjf

Nytt arbetssätt ska utveckla svensk potatisproduktion

Vi i Sverige är, enligt SLU, dåliga på att överföra forskningsresultat till praktik.
Industripotatisodlare, rådgivare och forskare har i tillväxtprojektet arbetat tillsammans i en så kallad Erfa-DDU-grupp. Erfa står för erfarenhetsutbyte och DDU står för deltagardriven utveckling.

Målsättningen med projektet, som pågick under säsongerna 2013-2014, var att hitta en modell för att effektivisera svensk potatisodling genom att kombinera teori med praktiska odlingsexperiment på producenternas villkor.

Enligt Anita Gunnarsson på Hushållningssällskapets Individuella Rådgivning, HIR, i Skåne, som ledde projektet, går det nästan aldrig att kopiera vad forskarna kommit fram till och få det att fungera direkt på en gård.

– Vi behöver sådana här utvecklingsgrupper med flera funktioner där man plockar in det forskarna har sagt, modifiera det efter sammanhanget och ser om det fungerar i det enskilda företaget. Ofta tillför också lantbrukaren egna idéer, och det kan behövas odlarexperiment innan den nya kunskapen kan tillämpas på gården, säger Anita Gunnarsson i ett pressmeddelande på Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida.

Men den ekonomiska biten för ett fortsatt projektsamarbete är i nuläget olöst. Anita Gunnarsson anser att det är viktigt att fortsätta samarbetet för att utvecklingen och konkurrenskraften inom svensk potatisodling ska fortgå.

– Nu handlar det om att få en acceptans för detta i hela kunskapsgenereringssystemet och att få finansiering. När det kommer till finansiering så hamnar vår modell mellan stolarna idag, avslutar Anita Gunnarsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094