23948sdkhjf

Nya allergiregler positivt för matsäkerhetsföretag

| Av Oscar Örum | Tipsa redaktionen

Efterfrågan på snabbtester av oförpackad mat skapar en bredare marknad för Food Diagnostics.

Alla som serverar oförpackad mat måste kunna svara på frågor om huruvida maten innehåller något av de vanligaste fjorton ämnen, allergener, som kan leda till en allergichock, anafylaxi. Det kan exempelvis handla om nötter, gluten eller skaldjur.

Men även om de nya EU-reglerna infördes redan i december 2014 är det långt ifrån alla som känner till att det ställs samma krav på restauranger, där maten serveras tillagad på tallriken, som inom den övriga livsmedelsindustrin.

— Vad många nog inte känner till är att det numera är samma krav på innehållsdeklaration för både förpackade och oförpackade livsmedel, säger Jan-Erik Carlsson.

Han är vd på Food Diagnostics, som sysslat med livsmedelssäkerhet i mer än 20 år. Göteborgsföretaget erbjuder testmetoder som
avslöjar hygienbrister i produktionen eller oönskade ämnen, som allergener, i maten.

De lite drygt årsgamla kraven på förpackade livsmedel kan ställa till det för restaurangerna, anser Jan-Erik Carlsson.

— Vad innehåller till exempel köpta kryddblandningar och fonder? Och hur är det med vinet? Både röda och vita viner kan innehålla äggvita och mjölkprotein som klarmedel, vilket kan ställa till problem för allergiker.

En allergichock till följd av restaurangmat kan, utöver de livshotande riskerna för den som drabbas, också få ödesdigra konsekvenser också för krögaren. I mars 2015 dömdes en restaurangägare i Storbritannien för motsvarande dråp efter att en jordnötsallergisk gäst avlidit.

För Food Diagnostics innebär de nya reglerna nya affärsmöjligheter.

— På några minuter får man besked om vad maten innehåller. Hittills har testerna mest använts av livsmedelsproducenterna, men vi ser nu ett ökande intresse även från restauranger och storkök som vill vara säkra på vad de serverar.

Hur har ni på Food Diagnostics märkt av de nya kraven för oförpackade livsmedel?

— Vi har inte märkt någon direkt ökad försäljning till restauranger och storkök. Däremot så finns det ett ökat intresse från livsmedelsinspektörer att använda våra snabbmetoder i allergenprojekt, säger han till Food Supply.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Convenience fortsätter växa

Fairtrade ökar kraftigt

Svensk mästare i hembryggd öl

Läskföretaget får böta halv miljon

Kraft Heinz nya vd ska satsa på tynande varumärken

Bättre än väntat för Coca Cola

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Orkla med ny kommunikationsdirektör

Svensk sötpotatis kan komma till handeln

Göteborgsmodell mot matsvinn blir Sverigemodell

Axfoods lager – nu spårbarhetscertifierade

"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

Utvecklingsmarknader lyfte Unilever och Nestle

Keso i ny förpackning

Njie köper Sveriges största hinderbana i stadsmiljö

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Bättre än väntat för Pepsi

Anamma med ny plattform - recept blir till färdig matkasse

En tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit

De tävlar om att uppdatera kostråden

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

1

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Pilotprojekt ska göra bönder koldioxidneutrala

Köttföretag får böta efter sågolycka

De slopar burägg i EMV

Slakteri skållade levande kycklingar

Picadeli fortsätter expandera

Atria satsar på Lönneberga – går in i nya kategorier

Priserna stod stilla under mars

Menigo köper ut Arla

Hälsingestintan i samarbete med Glada utegrisar

Änglamark och Lantmännen hållbarast i branschen

Kafferabatt minskar engångsmuggar

"Larvigt" bröd en succé i Norge

Picadeli tar bort knivarna – och lanserar nytt protein

Se alla Företagens egna nyheter

Svenska Allen Coding & All-Print i Linköping blir en del av tyska Koenig & Bauer

RPC Superfos fabrik i Randers firar viktig milstolpe

ASi-5 - Nya förutsättningar för riktigt Automation

Klovakuumpumpen Mink MV 0312 B från Busch Vakuumteknik – effektiv och tillförlitlig

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Sänk kostnaderna med Balluffs in-/utgångshubbar och IO-Link teknik!

Varför använda mikrovågsgivare?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Innovation inom livsmedelsindustrin!

Reducerad utvecklingstid och ökad produktivitet för maskinbyggare

Hållbara lösningar: RPC Superfos-hink i toppkvalitet med återvunnen plast

USON Matavfallskvarn - Waste Queen

Vad är egentligen en Logimat?

-Hur kan IO-Link öka prestandan i ert nätverk?

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Försäkra dig om att du inte har några fula fiskar i ditt sortiment

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Lenze har medverkat på Hannover mässan med spännande nyheter

Vässa era interna revisioner - Webinarium 26/4

Webinar Motion Analyzer Online Tool

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköp...

Alla behöver en hylla

ebm-papst fläktar AxiCool kyler nytt distributionscenter i Kapstaden

Nomo investerar i en lagerautomat

Sänd till en kollega

0.211