23948sdkhjf

Nya allergiregler positivt för matsäkerhetsföretag

Efterfrågan på snabbtester av oförpackad mat skapar en bredare marknad för Food Diagnostics.
Alla som serverar oförpackad mat måste kunna svara på frågor om huruvida maten innehåller något av de vanligaste fjorton ämnen, allergener, som kan leda till en allergichock, anafylaxi. Det kan exempelvis handla om nötter, gluten eller skaldjur.

Men även om de nya EU-reglerna infördes redan i december 2014 är det långt ifrån alla som känner till att det ställs samma krav på restauranger, där maten serveras tillagad på tallriken, som inom den övriga livsmedelsindustrin.

— Vad många nog inte känner till är att det numera är samma krav på innehållsdeklaration för både förpackade och oförpackade livsmedel, säger Jan-Erik Carlsson.

Han är vd på Food Diagnostics, som sysslat med livsmedelssäkerhet i mer än 20 år. Göteborgsföretaget erbjuder testmetoder som
avslöjar hygienbrister i produktionen eller oönskade ämnen, som allergener, i maten.

De lite drygt årsgamla kraven på förpackade livsmedel kan ställa till det för restaurangerna, anser Jan-Erik Carlsson.

— Vad innehåller till exempel köpta kryddblandningar och fonder? Och hur är det med vinet? Både röda och vita viner kan innehålla äggvita och mjölkprotein som klarmedel, vilket kan ställa till problem för allergiker.

En allergichock till följd av restaurangmat kan, utöver de livshotande riskerna för den som drabbas, också få ödesdigra konsekvenser också för krögaren. I mars 2015 dömdes en restaurangägare i Storbritannien för motsvarande dråp efter att en jordnötsallergisk gäst avlidit.

För Food Diagnostics innebär de nya reglerna nya affärsmöjligheter.

— På några minuter får man besked om vad maten innehåller. Hittills har testerna mest använts av livsmedelsproducenterna, men vi ser nu ett ökande intresse även från restauranger och storkök som vill vara säkra på vad de serverar.

Hur har ni på Food Diagnostics märkt av de nya kraven för oförpackade livsmedel?

— Vi har inte märkt någon direkt ökad försäljning till restauranger och storkök. Däremot så finns det ett ökat intresse från livsmedelsinspektörer att använda våra snabbmetoder i allergenprojekt, säger han till Food Supply.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08