23948sdkhjf

Succén fullbordad – pallföretag säkrar Bergendahls

Avtalet med Bergendahls gör att de fyra stora är anslutna till Cheps distributionstjänst för pallhantering.
Vid årskiftet landade pallföretaget Chep tre viktiga avtal – Ica, Coop och Axfood anslöt sig till företagets pallhantering genom pooling. I och med avtalet med Bergendahls har Chep alltså säkrat avtal med Sveriges fyra stora inom dagligvaruhandeln.

Läs också: Pallföretag gör succé i svenska matbutiker

Tanken med Cheps distributionstjänst för pallar är att undvika de dolda kostnaderna för pallhantering och att arbetsfördelningen för åtgärder av exempelvis trasiga pallar tydliggörs. Poolingen innebär också att ansvaret för pallkvalitet centraliseras, utanför distributionskedjan, vilket skapar effektiva flöden.

– Genom att gå från pallhantering som en produkt, till en tjänst som har funktionen i fokus kan stora kostnader kapas i distributionskedjan. Nu när vi har acceptans från de fyra stora dagligvarukedjorna är nästa steg att få in dagligvaruleverantörerna i systemet, säger Örjan Thönners, sälj- och marknadschef för Chep Sverige.

Konceptet kallas klimatsmart, kostnadseffektivt och transparent – jämfört med vanlig pallhantering i Europa ger Cheps pooling bara en fjärdedel så mycket avfall till deponi eller förbränning.

– Vi ser många fördelar med att införa pallhantering som tjänst. Cheps lösning skapar ett transparent system med tydlighet avseende såväl prisbild som ansvarsområden, vilket i slutänden ska leda till lägre kostnader. Det gamla systemet är både omodernt och godtyckligt. Nu när alla stora dagligvarukedjor är med kan systemet med träpallar få ett helt annat genomslag än tidigare, säger Joakim Åstrand, logistikchef på Bergendahls.

Chep är ett globalt företag som ägs av australiensiska Brambles och har verkat i Sverige och Norden sedan 1997. I Sverige har företaget cirka två miljoner pallar i omlopp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079