23948sdkhjf

Företaget kan tvingas dumpa 12 ton tonfisk

Två personer matförgiftades – vd:n menar att det vore "horribelt" att slänga partiet.
I början av oktober blev två personer matförgiftade efter att ha ätit tonfisk på en restaurang i Sollentuna. När kommunens inspektörer tog prover på fisken visade det sig att den innehöll 1 300 milligram histamin per kilo – bra mycket mer än den EU-tillåtna gränsen på 200 milligram per kilo, rapporterar Borås Tidning.

Den konserverade tonfisken hade importerats från Vietnam av Borås-baserade företaget Matkompaniet, som nu kan komma att få slänga ett parti på 12 ton. Det reagerar vd:n hårt på – han ifrågasätter inspektionen och säger till tidningen att det vore "horribelt".

– De har tagit ett prov från en öppnad burk som har stått i en restaurang vilket är ett kardinalfel. Alla vet att bakterier växer i livsmedel när det står ute och nära värme, säger Matkompaniets vd Tommy Blomqvist till Borås Tidning.

Sollentuna kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektör Camilla Östergren säger dock till tidningen att de inte sett några tecken på att det är restaurangens fel. Däremot har Livsmedelsverket testat en annan burk ur partiet, vilken lade sig under gränsvärdet för tillåten histaminhalt. Även Matkompaniet har gjort en egen provtagning på nio burkar, där alla låg under gränsvärdet.

Men enligt Livsmedelsverket betyder ett fynd av ett osäkert prov i ett parti att man ska anse att hela partiet är osäkert, och därför återkallas. Miljöförvaltningen i Borås har varit i kontakt med både Matkompaniet och Livsmedelsverket, och tror nu att hela partiet kommer att återkallas efter Livsmedelsverkets bedömning.

– Troligtvis blir det ett återkallande av det här partiet från marknaden. Vi litar på Livsmedelsverkets bedömning. Det ska inte finnas utrymme för någon felaktig hantering av ärendet, säger Zygmunt Cieslak, avdelningschef för livsmedelskontroll i Borås, till Borås Tidning.
Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094