Bättre lönsamhet för grisföretag – men fortfarande långt kvar
Samtidigt står det still för nötkött- och mjölkföretagen, visar LRF:s rapport.
– God efterfrågan på svenskt kött lyfter omsättningen i både griskötts- och nötköttsföretagen. Svensk köttproduktion har under flera år varit lägre än den svenska konsumtionen och senare års medvetenhet och preferenser hos konsumenter har medfört välbehövlig merbetalning till de svenska bönderna, säger Jimmy Larsson, segmentschef Skog & Lantbruk på LRF Konsult.
Rapporten konstaterar att det är en bit kvar till en långsiktig lönsamhet i lantbruket. Grisbönderna har närmast till målet – där behöver intäkterna öka med 12 procent. Hos växtodlarna behöver de öka med 17 procent, medan både mjölk- och köttintäkterna behöver öka med 22 procent.
– Den starka efterfrågan och allt färre mjölkbesättningar bidrar till underskott på livkalvar vilket lyft priset på livdjur och medför att nettomarginalen i nötköttsföretaget inte förändras, säger Jimmy Larsson.
Samtidigt behöver samtliga omkostnader minskas med ungefär 10-15 procent vid oförändrade intäkter för att företagen ska kunna nå långsiktig lönsamhet.