23948sdkhjf

Ihåliga kristaller kapar sockret med 40 procent

Forskare på Nestlé har utvecklat ny process – ska användas i produkter inom två år.
Mitt i den globala debatten om socker, där många regeringar funderar på att införa sockerskatt, står Nestlé med sina många konfektyrprodukter. Världens största livsmedelsföretag borde rimligen vilja hitta nya lösningar för att minska eventuella skattesmällar.

Forskare på företaget har nu funnit en metod där mängden socker i choklad kan minskas med 40 procent, skriver Bloomberg. Genom att förändra strukturen av sockret, kan processen gör att det smakar sötare i mindre mängder. Nestlé kommer att söka patent på processen, som liknas med att göra sockerkristallerna ihåliga. Det gör att de smälter snabbare och stimulerar smaklökarna fortare.

– Riktig mat i naturen är inte slät och homogen. Den är full av håligheter, toppar och kompakta delar. Genom att reproducera den här föränderligheten kan vi skapa samma smakupplevelser, säger Stefan Catsicas, CTO på Nestlé, enligt Bloomberg.

För att undvika en alltför stor smakförändring i företagets chokladprodukter, kommer Nestlé gradvis använda tekniken för att minska sockerinnehållet. Enligt företaget kommer man att börja sälja produkter som tillverkats med hjälp av den här processen under 2018.

Den potentiella minskningen på 40 procent är inget utsatt mål, och Nestlé har inte heller uttalat sig om huruvida de planerar att använda metoden i andra produkter. De är dock öppna för att dela med sig av tekniken när patentet publicerats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078