23948sdkhjf

Hundratusentals ton vetekli ska bli värdefullt

KTH-forskare har hittat ett sätt att omvandla en biprodukt från spannmålsindustrin till miljövänlig livsmedelsplast.
Varje år produceras cirka tre miljoner ton vete i Sverige – hela tio procent av mängden består av vetekli, en biprodukt som i dag främst används till djurfoder. Nu har forskare på KTH hittat ett hållbart sätt att förädla kliet som ger det ett mer värdefullt syfte.

Genom att använda vatten, enzymer, högt tryck och värme kan man extrahera bioaktiva polysackarider från vetekliet. Det skiljer sig från stora delar av industrin som i dag använder kemiska medel för samma process.

– Att använda enzymer som biokatalysatorer, ja mer hållbart kan det inte vara. De biomolekyler vi extraherar har för övrigt antioxidanta egenskaper. Vårt främsta forskningsbidrag är nog att vi använder vatten tillsammans med enzymerna, för vattnet förstör inte detta antioxidanta särdrag. Då får vi antioxidanta biopolymerer, säger Francisco Vilaplana, forskare på avdelningen för glykovetenskap vid KTH.

Ett av de främsta användningsområdena för bioaktiva polysackarider är som paketeringsmaterial för livsmedelsindustrin. De kan bland annat användas som syrebarriär, en plastfilm som har direkt kontakt med livsmedel.

– Exempelvis kan man paketera kött med materialet baserat på polysackariden. Då kan man välja bort den plast baserad på olja som används idag, säger Francisco Vilaplana i ett pressmeddelande.

Dessutom har det utvunna materialet en så kallad prebiotisk inverkan på nyttiga bakterier i fiberrika livsmedel – de påverkar helt enkelt bakterierna på ett positivt sätt.

Nu har forskningsprojektet beviljats ett anslag tio miljoner kronor från Formas för att fortsätta att utveckla tekniken, bland annat i samarbete med Lantmännen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078