23948sdkhjf

Handelns stöldnota: 8 miljarder

Stölder i butiker har ökat med 2 miljarder sedan 2013 – dagligvaruhandeln mest drabbad.
Under hela veckan sätter Svensk handel fokus på stölder i butik genom det man kallar Säkerhetsveckan. Det innebär att man uppmanar alla butiker i landet att anmäla alla brott som sker i butiken.

Samtidigt släpper man en rapport där förra årets stöldvärde preciseras – totalt drabbades handeln av ett brottsligt svinn på drygt 7,9 miljarder kronor under 2016, vilket är en stor ökning jämfört med när undersökningen genomfördes 2013.

Ungefär 1,9 miljarder står de interna stölderna för, det vill säga de som begås av chefer och medarbetare, medan de externa uppgår till 6 miljarder kronor.

Värst drabbad är dagligvaruhandeln, där varor till ett värde av 7,3 miljarder försvann under 2016. Främst handlar det om kött, kaffe, choklad och kosmetik. Totalt motsvarar svinnet 2,26 procent av omsättningen, skriver Svensk handel i ett pressmeddelande.

Dessutom har de polisanmälda stölderna aldrig varit så få under hela 2000-talet som under förra året säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel, i en kommentar till Aftonbladet. Enligt honom handlar det om organiserad brottslighet – man uppskattar att cirka en tredjedel av stölderna genomförs av personer som stjäl regelbundet eller av organiserade ligor.

– Bilden att stölderna i butik rör sig om ungdomar som stjäl en enstaka Snickers är felaktig. Det handlar i allt högre utsträckning om organiserad brottslighet där stölderna sker systematiskt med syftet att driva en kriminell verksamhet, säger Per Geijer i ett pressmeddelande.

En annan konsekvens som man pekar ut är att butikerna själva får stå för säkerhetskostnader. Enligt rapporten lade varje butik till exempel i genomsnitt 191 000 kronor på vakter. Det gör att Svensk handel kritiserar förminskningen av problemet och kräver att rättsväsendet ska stå upp för landets handlare.

Sammanlagt deltog drygt 1 300 medlemsföretag av de 6 400 medlemmar som blivit tillskickade Svensk handels undersökning. Resultaten har enligt branschorganisationen sedan viktats efter bland annat butikernas storlek och antal anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089