23948sdkhjf

Pressade priser ger färre bärplockare

"Vi kan inte sänka priserna mer", säger Bothnia Bärs exportchef till SVT Nyheter.
Antalet ansökningar om arbetstillstånd för att plocka svenska bär har minskat sedan förra året, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

De 3 145 ansökningar som kommit in innebär en minskning med 200 stycken, vilket förklaras med fallande blåbärspriser. I och med att priset på blåbär sjunkit från 20 till 10 kronor de senaste åren har plockarna svårt att tjäna pengar utöver den som ges enligt kollektivavtalet.

Ett av företagen, Botnia Bär, ville ha 200 plockare för säsongen, men får nöja sig med 70 stycken. På andra företag har man också stora lager med bär, vilket innebär ett mindre behov av plockare, skriver SVT.

– Vi kan inte sänka priserna mer. Priserna bör stiga uppåt, säger Kåre Björkstrand, exportchef på Bothnia Bär, till SVT Nyheter Västerbotten.

En stor orsak till raset på blåbärspris är den ökande konkurrensen från Östeuropa och Ryssland. Samtidigt har det skett en glidning bland kunderna, då de största inte längre tillhör livsmedelsbranschen, utan främst består av asiatiska kosmetika- samt hälsokostföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078