23948sdkhjf

Nytt förslag: 100 miljoner extra till norrländsk produktion

Regeringen föreslår en kraftig höjning av Norrlandsstödet för att stärka jordbruksproduktionen.
I budgetpropositionen för 2018 föreslår regeringen att Norrlandsstödet ska höjas ordentligt – 100 miljoner kronor ska skjutas till i syfte att stärka utvecklingen av lantbruket från Värmland och norrut.

I dag ligger stödet på drygt 318 miljoner kronor, varav hela 90 procent går till mjölkproducenter. Stödet i sig innebär att lantbrukare får ersättning i ett direkt förhållande till hur mycket man producerar.

– En höjning av Norrlandsstödet är nödvändigt för att jämna ut de inkomstskillnader som uppstår på grund av jordbrukets sämre förutsättningar i landets norra delar där klimatet och de långa avstånden försvårar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen har det nuvarande stödet inte räckt till för att bryta en nedåtgående trend, som inneburit lägre lönsamhet och minskad produktion för norrländska producenter.

LRF, som ser att tillbakagången varit mer markant i Norrland än i resten av landet, ser att den föreslagna ökningen skulle stärka livsmedelsstrategin.

– Inom livsmedelsstrategin har vi påpekat att vi behöver en tillväxt i produktionen för att kunna skapa en livskraftig struktur runt jordbruket i form av förädling, insatsvaror, utbildning och rådgivning, säger Håkan Nilsson, ordförande i LRF:s Norrlandsgrupp, i ett pressmeddelande.

Det ökade stöd måste först godkännas av EU-kommissionen, och en förhandling om detta har påbörjats, meddelar regeringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078