23948sdkhjf

Stora mängder råttbajs hos Jönköpingsgrossist

Vid en tillsyn förra veckan fann kommunens inspektörer råttbajs, både i lokalen och på varor. Företaget förbjöds sälja allt utom kyl- och frysvaror, men fortsatte ändå – något som ledde till polisanmälan.
Det var vid en bokad inspektion hos Asia Grossisten i onsdags förra veckan som miljö- och hälsoskyddsinspektörer från Jönköpings kommun hittade vad man beskriver som "stora mängder råttspillning", i både lokal och på varor som skulle levereras till restauranger.

Man fann även råttgift som inte hanterats rätt i lokalen där mat, dryck och förpackningar förvarats. Eftersom bristerna var så pass allvarliga beslutade kommunen om ett omedelbart saluförbud för företaget, på alla varor utom kyl- och frysvaror.

På fredagen, två dagar efter att försäljningsförbudet lagts, gjorde kommunen ett uppföljningsbesök. Man fann att råttor fortfarande fanns i lokalen och att företaget trotsat förbudet genom fortsatt försäljning. Kommunen meddelar nu att man polisanmält ärendet.

– Det är förstås mycket allvarligt att företaget inte följde tillsynsmyndighetens beslut. I samråd med Livsmedelsverket valde vi därför att göra en polisanmälan och sätta in bevakning för att säkerställa att de otillåtna leveranserna omedelbart upphörde, säger Johanna Hänninen, chef för livsmedelsenheten i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Ett 80-tal verksamheter i farozonen
Enligt en intervju med Jönköpings-posten har både Johanna Hänninen själv och kommunens inspektörer sett råttor springa runt i lokalerna, och man har även sett förpackningar som råttorna gnagt på.

Miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen menar att företaget inte lämnat tillräckliga uppgifter om vilka som handlat av dem, och att man uppmanar köpare att omgående ta varor från grossisten ur försäljning. Samtidigt försöker man komma i kontakt med alla kunder som köpt från Asia Grossisten.

Man uppskattar att det rör sig om ett 80-tal drabbade verksamheter i Jönköpings län, till största del restauranger och pizzerior, berättar Johanna Hänninen för JP.

"Ingen av våra kunder har drabbats"
En person ur grossistens ledning säger själv att man varit i kontakt med alla sina kunder, och säger också att ingen drabbats av problem.

– Vi har tagit kontakt med samtliga företag som vi har sålt varor till och det är ingen av våra kunder som har drabbats av några problem, säger företagets företrädare till JP .

Företaget menar också att man inte gått emot beslutet, utan bara sålt kyl- och frysvaror efter förbudet. Samtidigt uppger man att alla drabbade varor kasserats samt att man redan flyttat från lokalen, som hyrdes av kommunen.

Ingen tidigare avvikelse
Kommunen gjorde senast en kontroll i december förra året och fann då inga avvikelser. Nu kräver man att företaget måste slänga alla varor som omfattas i försäljningsförbudet.

Fram tills att kommunen kan säkerställa att det är gjort kommer man fortsätta bevakningen av företaget, meddelar man i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08