Två nya delägare i Svenska köttföretagen
Tillkomsten av de nya delägarna gör att Svenska köttföretagen representerar nästan all svensk grisslakt.
Enligt Svenska köttföretagen innebär det nu att man representerar 95 procent av all grisslakt i landet, samt att man får mer stabilitet genom de nya ägarna.
– Det är väldigt roligt och bra att både Närkes slakteri och Gotlands slagteri har gått in som delägare. Ju fler aktörer vi samlar, ju kraftfullare blir vår organisation, säger Johan Andersson, styrelseordförande för Svenska köttföretagens, i ett pressmeddelande.
Gotlands slagteri, som ägs av Svenskt butikskött, har både produktion för egna varumärket Smak av Gotland och levererar till flera stora aktörer – bland annat Icas varumärke I love eco och Axfoods Garant.
Närkes slakteri, beläget i Örebro, inriktar sig främst på återtag – något som innebär att köttbönder kan lämna djur till slakt och styckning för att sedan själva sälja produkterna.
De båda nya delägarna äger nu 1 procent vardera. I dagsläget ägs Svensk köttföretagen av åtta olika slakterier:
KLS Ugglarps: 35,8 procent
HK Scan Sverige: 23,5 procent
Skövde slakteri: 21,3 procent
Dahlbergs: 9,1 procent
Ginsten: 5,9 procent
Alviksgården: 2,5 procent
Gotlands slagteri: 1 procent
Närkes slakteri: 1 procent
HK Scan Sverige: 23,5 procent
Skövde slakteri: 21,3 procent
Dahlbergs: 9,1 procent
Ginsten: 5,9 procent
Alviksgården: 2,5 procent
Gotlands slagteri: 1 procent
Närkes slakteri: 1 procent