Rise-teknik för mätning av vätskor blir eget företag

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Med hjälp av ultraljud mäter nya Incipientus komplexa egenskaper hos industriella vätskor direkt i processlinjen. Man har redan installerat system hos stora kunder i Europa och Nordamerika och letar nu kapital.

Rises enhet Jordbruk och livsmedel har under hösten gjort en avknoppning, vilket innebar starten för företaget Incipientus ultrasound flow technologies.

Genom att använda en egenutvecklad och patenterad teknik kan företagets produkter använda ultraljud för att kontinuerligt och utan beröring studera flöden och mäta egenskaper hos till exempel ketchup eller flytande choklad.

Enligt Incipientus ligger värdet i deras teknik framförallt i att man kan mäta komplexa egenskaper hos industriella vätskor direkt i processlinjen, utan att behöva ta ut prov.

Incipientus ser därmed att företag kan spara in många timmars som går åt till att manuellt testa vätskor, samtidigt som man motverkar produktsvinn.

Läs också: Fiskfrakt i fukttålig träförpackning

Marknaderna man riktar sig mot är enligt företaget många – förutom livsmedelsindustrin ser man även typiska kunder inom bland andra bygg-, olje- och massaindustrierna.

Läs också: Nytt projekt ska lyfta ärtan

– Företaget har redan installerat Industri 4.0-färdiga system hos stora internationella kunder i Europa och Nordamerika. Internationella storbolag inom en rad olika branscher är mycket intresserade av tekniken, säger Johan Wiklund, medgrundare till företaget, i ett pressmeddelande.

Framöver kommer företaget nu sikta på att ta in kapital och på så sätt växa. Under nästa år beräknar man att kunna anställa fler medarbetare som då gör sällskap med företagets grundare och uppfinnare Johan Wiklund, Reinhardt Kotze och Michal Kotze.
Mer om: rise


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gemensam delisatsning för Picadeli och Coop

Coop: "Dagligvaruhandeln har förlorat kunder till restaurangbranschen. Det är en utveckling som vi vill vända."

Skorpbageri till salu

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Vice ordförande tar över hos Arla

Jan Toft Nørgaard, vice styrelseordförande sedan 2011, valdes som ny ordförande under torsdagen.

Kyllager första steg i omfattande ombyggnad

Norrmejerier uppdaterar mejeriet i Umeå. Vd: "Ett större kyllager är mycket viktigt".

Havremjölk utan undantag

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arla-utpressare dömd

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Mineralvattenfabrik i uppstart

Efter mer än ett decennium utan produktion hoppas Söderåsens mineralvattenfabrik på full produktion i höst.

Arlas lagersatsning i Falköping får premiär

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten. IVL: "Många kan vara skeptiska, men det är minst lika bra och säkert som vanligt kranvatten".

På nytt jobb
Han är klar för Saltå kvarn

Jonas Regnér, bland annat tidigare vd för Gooh, tar över vd-tjänsten hos Saltå.

WWF: Rött ljus för Östersjötorsk

Endast tre av 13 fiskarter i Östersjön finns på grönt ljus när Världsnaturfonden släpper årets fiskguide.

Triumf glass kör helgpass i värmen

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.

E-grossisten lägger lagret i andra händer

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Energidrycksjättens märke mer klös än gaffel, tyckte Patent- och registreringsverket.

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Vodka-entreprenörerna Our/Vodka öppnar mikrodestilleri på Manhattan. Det blir därmed det första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Axfood drar ner på sockret

150 ton mindre socker i den egna läsken.

Peckas gör nyemission för att dubbla

Dagens anläggning ska byggas ut – för det vill bolaget ta in drygt 15 miljoner till.

Kommunerna som har mest eko

Paradiset bjuder på ny runda

Satsar på crowdfunding – igen.

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Starkt kvartal för Bergendahls

Walmart går ihop med brittisk dagligvarujätte

Framgångsrikt år för Lidl

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Färska kryddor utan krukor

Se alla Företagens egna nyheter

Strategiplan ska fördubbla försäljningen

Nyhet: Inbyggd kodning i alla PSENopt II ljusridåer från Pilz

USON Miljöteknik AB deltog i Fastighetsmässan 2018 i Järfälla

Lyckad invigning av ebm-papst nya lokalkontor i Göteborg

Erbjudande 25% rabatt - Däckställ R3000

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Södertälje 30-31 maj

Ligger era livsmedel under åtgärdsnivåerna för akrylamid?

PET-flaskor

IMA dairy food HASSIA

Pilz växer både vad gäller omsättning och antal medarbetare samt nyheter i utbudet

Lätt att hitta rätt drivlösning med ebm-papst moduluppbyggda drivsystem

Trioplast - WE ARE #3

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

USON Separato® används i Turning Torso och Bo 01 i Malmö - sedan år 2001

Att modernisera ventilationsaggregat ska vara lika enkelt som att byta till LED-lampor

IMA dairy food GASTI

Tara Pac

Lagafors bidrar till kvaliteten i Espresso House eget bageri

Image Control Systems går samman med Ivisys

Är ert varumärke säkrat?

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Honung – ett av de mest fuskdrabbade livsmedlen

AF Packaging Solutions

Vår servicetekniker Ingvar Johansson tackar för sig...

Sänd till en kollega

0.18