Rise-teknik för mätning av vätskor blir eget företag
Med hjälp av ultraljud mäter nya Incipientus komplexa egenskaper hos industriella vätskor direkt i processlinjen. Man har redan installerat system hos stora kunder i Europa och Nordamerika och letar nu kapital.
Genom att använda en egenutvecklad och patenterad teknik kan företagets produkter använda ultraljud för att kontinuerligt och utan beröring studera flöden och mäta egenskaper hos till exempel ketchup eller flytande choklad.
Enligt Incipientus ligger värdet i deras teknik framförallt i att man kan mäta komplexa egenskaper hos industriella vätskor direkt i processlinjen, utan att behöva ta ut prov.
Incipientus ser därmed att företag kan spara in många timmars som går åt till att manuellt testa vätskor, samtidigt som man motverkar produktsvinn.
Marknaderna man riktar sig mot är enligt företaget många – förutom livsmedelsindustrin ser man även typiska kunder inom bland andra bygg-, olje- och massaindustrierna.
– Företaget har redan installerat Industri 4.0-färdiga system hos stora internationella kunder i Europa och Nordamerika. Internationella storbolag inom en rad olika branscher är mycket intresserade av tekniken, säger Johan Wiklund, medgrundare till företaget, i ett pressmeddelande.
Framöver kommer företaget nu sikta på att ta in kapital och på så sätt växa. Under nästa år beräknar man att kunna anställa fler medarbetare som då gör sällskap med företagets grundare och uppfinnare Johan Wiklund, Reinhardt Kotze och Michal Kotze.