23948sdkhjf

Storskalig fiskodling stoppas

Efter flera år av försök för att få till en fiskodling i Storsjön, avslås företaget Bright water fish ansökan definitivt.
Företaget Bright water fish får inte tillstånd för att odla fisk i öppna kassar i Storsjön – det fastställer Mark- och miljööverdomstolen i en dom, rapporterar Östersunds-Posten .

I februari förra året fick företaget ett tillstånd av miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrlands län, som innebar att man fick godkänt för att odla 1 500 ton röding och öring i sjön.

Tillståndet möttes av hård kritik från bland andra kommuner, olika föreningar och privatpersoner och överklagades till Mark- och miljödomstolen, som skickade tillbaka beslutet för omprövning då man ansåg att miljökonsekvensbeskrivningen inte var tillräcklig.

Fallet gick därefter vidare till Mark- och miljööverdomstolen, där miljökonsekvensbeskrivningen på nytt sågs som bristfällig samt att företaget inte kunnat visa att just tekniken med öppna kassar är den bästa.

Dessutom påpekar domstolen att odling i öppna kassar skulle släppa ut stora mängder fosfor och kväve, och att skillnaderna mellan olika odlingstekniker och dess miljöeffekter så pass stora att det inte enbart räcker med att komplettera miljökonsekvensbeskrivningen.

Det innebär att domstolen river upp det tillstånd som tidigare getts, samtidigt som man avslår ärendet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079