23948sdkhjf

Smaktolkare identifierar griskött

Hur smakar griskött? Syrlig och gräddig sötma är några av smakorden som dyker upp när Svenskt kött och Tala smak genomför tester.
I december meddelade branschorganisationen Svenskt kött att man ville ta fram smakord som kan passa bra för gris-, nöt- och lammkött, och på så sätt hjälpa konsumenten att göra val som passar smakbilden de är ute efter.

Läs också: Hur smakar kött – egentligen?

Till sin hjälp tog man Tala smak, som har just målet att skapa ett matspråk för att beskriva hur vi människor upplever smaker.

Nu har man genomfört ett smaktest för griskött, där en testpanel bestående främst av professionella testare prövat tre olika styckningsdetaljer (bog, innerfilé och karré) från de tre raserna Pigham, Linderöd och Duroc.

Enligt testpanelens medlemmar ser man att en hög gräddig sötma och en syrlighet är det som främst definierar grisköttet. Dessa förstärks därefter av en "mycket hög" umami tillsammans kompletterande smaker som järnighet, nötter och på ställen även chokladtoner.

– När man ger grisköttets egna inneboende smaker en chans att komma till tals, så behövs inte så mycket kryddning, säger Lars Peder Hedberg, en av initiativtagarna till Tala smak, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065