23948sdkhjf

Norges sockerskatt spär på gränshandel

Kritiker menar att den höjda sockerskatten i landet är "ett hån" mot livsmedelsindustrin, samtidigt som jobb kan sättas på spel.
Sockerskatten i Norge kommer att höjas nästa år – ett stort misstag, menar både arbetstagare och arbetsgivare.

Skatterna på choklad, sockervaror, läsk och annan alkoholfri dricka ska höjas, något som regeringen i landet beräknar ska ge 2 miljarder extra i statskassan, skriver norska nyhetsbyrån NTB .

Men kritikerna menar att tilltaget kommer ge färre jobb i landet, samtidigt som norrmän kommer att handla allt mer av dessa varor i Sverige.

– Detta är ett hån mot norsk livsmedelsindustri, som har tillräckligt höga skatter sedan tidigare, säger ordföranden för Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jan Egil Pedersen, till NTB.

Samtidigt säger en annan kritiker, Ingvill Størksen, chef för branschorganisationen Virke dagligvare, att skatten är ett "gåvopaket till gränshandel".

Svenska handlare vid gränsen tackar och tar emot, särskilt då de nya skatterna kommer efter några år av svagare norsk krona, som lett till något av en minskning i gränshandeln.

I dagsläget är redan sockerprodukter som godis och läsk storsäljare, och Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp Värmland, ser att det kan röra sig om en fördubbling i dessa varugrupper, skriver TT.

– Sedan följer andra varugrupper som bacon, kycklingfilé och kött med när man ändå har åkt den där turen, säger han till nyhetsbyrån .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093