23948sdkhjf

Ikea vill själva odla maten

Koncernen startar test av vertikal odling på varuhus – där målet är att bli självförsörjande med egna grönsaker.
Under onsdagen lanserade Ikea vad som är ett test av urban odling, där grönsaker odlas vertikalt i hyllor med led-belysning. Varuhuset Hubhult i Malmö är en av två platser där testet genomförs, som framöver skulle kunna bli standard på varuhusen framöver.

Målet är enligt Ikea att bli självförsörjande med egenodlade grönsaker. Under det närmsta året kommer grödorna som odlas på varuhuset i Malmö att serveras till personalen, via den egna personalrestaurangen.

– Målet är att maten ska kunna förse våra medarbetarrestauranger och kundrestauranger med grödor. Fungerar det bra på lång sikt kan vi sprida det till fler restauranger när vi optimerat det, säger Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager för Ikea-koncernen, till Kvällsposten .

Senast i oktober investerade Ikea i det amerikanska inomhusodlingsföretaget Aerofarms, som säljer just vertikala odlingar med led-belysning och aeroponic. Aerofarms teknik, som är en variant av vattenkultur, bygger på odlingar där jorden ersätts av en dimmiljö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078