23948sdkhjf

Svenskutvecklad biprodukt från skogen kan ersätta fiskfoder

Processum tilldelades PPI Awards 2017 för sitt arbete med en teknik där protein för fiskfoder utvinns från massabruk.
Under galan, som hölls den 29 november i Bryssel och anordnas av den globala skogsorganisationen RISI, tilldelades Processum priset inom kategorin ”The innovation in cellulosic applications award” – en ny kategori som syftar till att uppmärksamma arbetet inom utvecklandet av konsumentnära användningar av cellulosa.

De belönas för sitt arbete med att utveckla teknik för tillverkning av encellsprotein, för användning i fiskfoder.

– Det är fantastiskt att vi belönades med ett PPI Awards för vår mångåriga forskning att utveckla metoder för produktion av "single cell protein" ur massabruks sidoströmmar, säger Björn Alriksson, gruppchef bioteknik vid Processum, i ett pressmeddelande och tillägger att de försök man hittills genomfört burit frukt.

De sidoströmmar som uppstår i samband med massaproduktion innehåller ett stort utbud av olika ämnen och molekyler, som kan användas till flertalet nya produkter – bland annat biodrivmedel, biobränsle och textilfiber.

– Proteinet har använts i fiskfoder som testats på levande fisk. Försöken har varit mycket lyckade och visar att traditionellt fiskfoder, som bland annat består av annan fisk som tas ur redan överfiskade hav, kan ersättas med foder baserat på encellsprotein från skogsindustrin.

Just nu deltar Processum i fyra projekt som är tänkt att ta tekniken ett steg närmare fullskaligt förverkligande.

– Projekten är ett svenskt, Salmonaid, två nordiska, ProffAqua och Bioraff Mer av trä samt ett europeiskt, Sylfeed. I Sylfeed ska en demonstrationsanläggning med kapacitet på 5 000 årston skoglig biomassa byggas hos Norske Skog Golbey, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125