23948sdkhjf

Stormejerierna tror att hög efterfrågan kan mötas

Arla, Skånemejerier och Norrmejerier ser att handelns efterfrågan på smör och grädde kan mötas, men med vissa kompromisser.
Trots att det är brist på feta mejerivaror som smör och grädde tror tre av Sveriges största mejerier att man kan möta den höga efterfrågan, rapporterar TT.

Hos Arla, där november och december står för drygt 20 procent av årets försäljning av smör och grädde, kan man se att mjölkproduktionen inte minskat sedan förra året.

Det blir första gången på tio år, och det gör också att man i stort räknar med att kunna tillgodose handeln med produkter. Samtidigt drabbas andra områden ändå av bristen. Bland annat levererar man i dagsläget inte svensk grädde till glassproducenter.

– Vi har fortfarande för lite svenskt smör och grädde och det gör att vi inte kan leverera till alla våra industrikunder, så vi prioriterar grädden till ingångna avtal och till våra egna varumärken, säger Arlas Sverigechef, Patrik Hansson, till TT.

Enligt Skånemejeriers råvaruansvarig, Anna Forslind, räknar man som vanligt med en brist på smör och grädde till julen. Man kommer kunna leverera smör till butikerna, men det kommer också återspeglas i ett stegrande pris i takt med åtgången.

Norrmejerier, som bara har ekologiskt smör, ser en hög efterfrågan på både smör och grädde, men tror också att man kan möta den i bägge fall.

Alla tre mejerier har höjt ersättningen till anslutna mjölkbönder under året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094