23948sdkhjf

Kina öppnar upp för import av svenskt griskött

LRF: "Det här är ett fantastiskt genombrott".
Kinesiska myndigheter har nu tagit fram ett utkast som är ett första steg för ett landsgodkännande för import av svenskt griskött. Det innebär att den svenska regeringen nu kan börja inleda förhandlingar om ett exportavtal angående svenskt griskött. Ett förverkligande kan öka inkomsterna för svenska grisuppfödare med 150 miljoner per år.

– Det här är ett fantastiskt genombrott. Vår ambitiösa satsning på kvalitet, djuromsorg och låg antibiotikaanvändning imponerar på de kinesiska myndigheterna och importföretagen, säger Anders Källström, vd på LRF, i ett pressmeddelande.

Enligt LRF och Kött och Charkföretagen ser grisköttskonsumtionen något annorlunda ut i Kina än i Sverige då de kinesiska konsumenterna sätter ett större värde på delar av grisen som i Sverige genererar mindre pengar. På så sätt menar man att grisuppfödare kan få bättre betalt genom export till Kina.

– Genom att optimera rätt produkt på rätt marknad och därigenom utnyttja allt kött från djuret är väldigt viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Samtidigt säkerställer det en intäktsförstärkning på i storleksordningen 150 miljoner kronor per år för svenska köttföretag och i förlängningen stärker detta svenska uppfödare, säger Magnus Därth, vd för Kött och Charkföretagen.

Mellan åren 1990 och 2017 har Kinas konsumtion av griskött ökat med 142 procent och av den totala köttkonsumtionen i Kina utgörs 65 procent av griskött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126