23948sdkhjf

Miljöpartiet vill förbjuda matsvinn

Fransk inspiration när MP vill lagstifta om förbud för större livsmedelsaktörer att slänga ätbar mat.
I sitt jultal, som hölls vid Söderhallarna i Stockholm under torsdagen, presenterade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tre förslag från partiet med syfte att minska matsvinnet.

I första förslaget vill man förbjuda större aktörer som hanterar stora mängder livsmedel att slänga mat som är ätbar. Dessutom vill man att det ska vara obligatoriskt för kommuner att samla in matavfall, samtidigt som man föreslår att offentlig sektor måste arbeta för att servera mer klimatsmart mat.

I dag finns det en lagstiftning i Frankrike, som liknar det förstnämnda av MP:s förslag. Sedan förra året är det förbjudet för större livsmedelsbutiker att slänga osåld mat, som man istället måste ge bort till exempelvis matbanker eller välgörenhetsorganisationer. De som bryter mot den lagen måste betala böter.

– Det handlar om lika mycket utsläpp som från 200 000 fossilbilar på ett år. Det är mat som bara slängs, samtidigt som vi vet att det finns människor i vårt land som behöver maten mycket bättre och att vi kan göra mycket bättre saker av den än att slänga, sade Gustav Fridolin i talet.

Vad gäller insamling av matavfall vill man få den tredjedel av landets kommuner som inte gör det med på tåget. När det kommer till klimatsmart mat i offentlig sektor föreslår partiet till exempel att det alltid ska finnas vegetariska alternativ i serveringen eller att man köper in lokalt producerad mat.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.08