23948sdkhjf

Allt fler kasserar kassarna

Lagen om plastkassar fick önskad effekt.

Nästan ett halvår efter att förordningen om plastbärkassar visar det sig nu att lagen har fått effekt. Lagen innebar att alla företag som erbjuder plastkassar måste informera sina kunder om kassarnas miljöpåverkan samt rapportera antalet använda kassar

Nästan hälften av den svenska befolkningen uppger, enligt en undersökning utförd av Novus på uppdrag av Håll Sverige Rent och Naturvårdsverket, att de alltid eller oftast väljer bort plastkassar när de handlar. Vilket är en ökning med 21 procent från förra året.

Minskningen har även märkts av i dagligvaruhandeln, även om de flesta siffror som finns att tillgå just nu är preliminära.

– Vi på Coop såg att under oktober månad så minskade försäljningen av plastkassar med ungefär 12 procent. Skulle man slå ut det på årsbasis skulle det bli ungefär 10 miljoner kassar färre, säger Ann Persson, pressekreterare på Coop till Fri Köpenskap.

Ica har inga siffror för hela koncernen och de ser en marginell skillnad i försäljningen av plastkassar centralt, men det kan enligt Ica själva bero på att de enskilda handlarna i större utsträckning köper in fler miljövänliga kassar från centralorganisationen.

– När vi pratar med de enskilda handlarna uppger de att de ser en minskad försäljning på mellan 10 och 30 procent, säger Maria Smith, miljöchef på Ica till Fri Köpenskap.

Regeringens mål är att minska konsumtionen av plastpåsar till 90 påsar per person och år senast den 31 december 2019 och 40 påsar per person och år senast den 31 december 2025.

– Vår ambition är att stadigt minska försäljningen och kunna nå de målen, säger Ann Persson.

Även på Ica hoppas man minska försäljningen och öka tillgången på miljövänliga alternativ.

– Det är svårt att säga hur det kommer se ut under de kommande åren men vi kommer fortsätta att satsas på miljöanpassade kassar, till exempel håller vi nu på att lansera en kasse baserad på gamla hotellakan som ett bättre alternativ till de resurskrävande bomullskassarna, säger Maria Smith.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127