23948sdkhjf

Kedjorna ökade sin ekoförsäljning

Marknaden växer - men i makligare takt.

Försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter att öka i Sverige, enligt marknadsbevakaren Ekowebs årliga rapport. Totalt ökade försäljningen med 9,8 procent i jämförelse med förra året.

Bland de stora dagligvarukedjorna kunde man se en fortsättning på förra årets trender där Ica, inte oväntat sålde mest ekomat i landet totalt med sina 29 procent av marknaden medan Coop fortfarande ligger i topp när det gäller andelen ekologiskt av den totala försäljningen som i år låg på 10,1 procent – att jämföra med förra årets 10 procent.

De andra kedjornas totala försäljning liknade förra årets då Ica ökade sin försäljning med två procent, med en total försäljningsandel på 6 procent. Axfoods försäljningsandel låg kvar på föregående års 6,8 procent där Hemköp ökade till 9,5 (9,3) och Willys stod kvar på 6,0 (Även Axfoods Supergross ingår i beräkningen). Bergendahls gjorde en marginell ökning på 0,1 procent av sin försäljning upp till en total försäljningsandel på 4,6 procent.

Lidl tog återigen ett stort språng framåt då de likt förra året ökade sin försäljning med 30 procent, en ökning som skett från låga tal då Lidls totala ekologiska försäljning i procent fortfarande är lägre än konkurrenternas med sina 3,4 procent – en siffra kedjan har för avsikt att dubbla fram tills 2020.

– Vi kommer under året fortsätta att satsa på vårt ekologiska sortiment och flertalet nya produkter är planerade inom våra egna märkesvaror. Bland annat kommer vi utöka det ekologiska sortimentet från våra svenska leverantörer inom mejeri och bakprodukter med KRAV–märkning, säger Malin Laurén, inköpsdirektör på Lidl Sverige i ett pressmeddelande.

Alla kedjorna har också i varierande grad utökat sitt sortiment av ekologiska varor och den absolut största försäljningen av ekovaror sker på nätet. På Mat.se som ägs av Axfood uppgick försäljningen nu till 16,6 procent och på Coops näthandel uppgick ekoandelen till hela 19,2 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078