Nu kommer ”påslakan” till Ica

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Plastpåsens tid är inte över, men den är ifrågasatt. En potentiell ersättare är kassar gjorda på gamla hotellakan.

Förutom nya nedbrytbara plastpåsar har även flera alternativ till plastkassen testats i olika varianter, däribland den mycket mer återanvändningsbara bomullspåsen. Men även bomullspåsen kan vara en miljöbov, då produktionen av en kasse kostar lika mycket i resurser som 130-400 återvinningsbara plastkassar. Det är där kassar av återanvända lakan kommer in.

Läs också: Svamp med extra D-vitamin gör debut

Josephine Alhanko och Pia Walter är två entrepenörer som med sitt företag Reused Remade lanserat just den produkten.

– Det började med klimatkonferensen i Paris 2015, då blev det väldigt aktuellt med plastpåsar. Då började vi fundera på hur man kan göra en enkel, smart svensk lösning, och vi började titta på alternativa material, säger Pia Walter.

– Desto mer vi tog reda på saker desto mer insåg vi att det är inte så lätt. Att ersätta en plastpåse med en nyproducerad tygpåse är inte så miljövänligt.

Ingen av dem hade tidigare erfarenhet inom textilbranschen men efter egna efterforskningar upptäckte de att det finns en industri som årligen producerar tonvis med textil som ofta slängs bort, nämligen hotellens lakan.

Läs också: Ica: Knäckebrödsproducent en lokal hjälte

– Här har vi ett fantastiskt tyg som är ganska likadant i hela världen och det är ett tyg som dessutominte kommer på rullar. Men formen gör att man enkelt kan ta hand om det här, säger Pia Walter.

       Reused Remade

  • Startade 2016 av Josephine Alhanko, skådespelerska med en master i konstvetenskap och av Pia Walter med en MBA och en bakgrund i serviceindustrin. Samarbetade då de drev egna eventbyråer.
  • Tygpåsen finns i två modeller, en anpassad för dryck som
    håller för 7 kilo, en anpassad för mat som håller för
    14 kilo. Båda modellerna klarar mer än 25 000 lyft.
  • Den mindre modellen som finns på Systembolaget
    säljs för 49 kr och går för ett paketpris om 249kr för
    3 stycken på Reused Remades hemsida. Kassarna
    i daglivaruhandln beräknas säljas för mellan
    60 och 70 kr

Enligt Reused Remades egna siffror tvättas lakan på svenska hotell ungefär 100-150 gånger och årligen kasseras cirka 200 ton underlakan och påslakan, som förr antingen användes i industrin eller allt som oftast hamnar på tippen. En del av de här lakanen blir nu istället nya påsar.

– Vi får dem tvättade manglade och vikta och sen skickar vi dem till Litauen där det finns en större sömnadsindustri, en transport som för övrigt är vår klimatutmaning. Där skärs det enligt vårt mönster, får tryck och sys ihop varpå de skickas tillbaka, säger Pia Walter.

Påsarna som kommer i diverse storlekar har hittills sålts på utvalda systembolag och i Reused Remades egna näthandel och just nu är företaget i slutförhandlingar med Ica.

– Vi är i slutfasen av vår dialog med Ica. Från vår sida är förhoppningen att få ut dem i slutet av första kvartalet, säger Pia Walter.

Läs också: Ica återkallar chokladbollar

Men planerna slutar inte där då Reused Remade även har planer på att utforma nya retursystem av just bomullskassar.

– Behöver jag äga den påse jag bär hem mat i eller kan jag hyra en påse som jag sen lämnar in för tvätt? Frågar sig Pia Walter och fortsätter.

– Vi har inlett dialog med en handlare norr om Stockholm om ett retursystem där påsar ska lämnas in och tvättas mellan varven. Förhoppningen är att få igång en pilot under första kvartalet 2018.

En potentiell lösning är att konsumenten skulle köpa en kasse för 50 kronor och få 40 i retur, där mellanskillnaden går till tvätt och distribution. Reused Remade tittar även på andra lösningar och användningsområden för sina ”påslakan”

– Vi tittar på e-handeln med mat där det används extremt mycket plastpåsar till frysvaror. De skulle kunna gå helt plastfria med ett nytt retursystem, säger Pia Walter.



Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Vodka-entreprenörerna Our/Vodka öppnar mikrodestilleri på Manhattan. Det blir därmed det första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Peckas gör nyemission för att dubbla

Dagens anläggning ska byggas ut – för det vill bolaget ta in drygt 15 miljoner till.

Kommunerna som har mest eko

Ny ordförande för Fiskbranschen

Paradiset bjuder på ny runda

Satsar på crowdfunding – igen.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Tredje ägaren på två år för chipsbolaget

Brittiska Tyrrells får ny ägare – bara ett halvår efter senaste uppköpet.

Lavazza håvar in viktig kund

Tre svenskar till Efsas expertpaneler

På nytt jobb
Cloettas nya finanschef hämtas från Arla

Lidköpingsföretag kopplas till listeriautbrott

Efter vårens västsvenska utbrott: Prover från företagets enportionsrätter visade samma typ av listeria som hos patienterna.

Tidigare slakteriägare döms för fusk

Digitala gårdsbutiken byter ägare

Ägaren till webbutiken Glada lådan lämnar verksamheten – som nu flyttar och fortsätter med nya efterträdare.

Gotlands slagteri sätter punkt för hästslakt

Ny Sverigechef på Lidl

Johannes Fieber tar över Lidl i USA.

På nytt jobb
Generationsskifte i Wurstmaster

Nio av tio svenska tomater odlas på klimatsmart sätt

Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning: "Efterfrågan på svenska tomater fortsätter att öka"

Dansk Supermarked byter namn

Svenska senaper tog VM-guld

Kavli-senap i amerikansk stil vann guld – i USA.

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

De bildar styrelsen i nygamla organisationen

Helsanering och återkallelse efter listeriafynd

Bert Karlssons färdigrättsföretag Food Company återkallar en rad produkter efter att listeriabakterier hittats.

Så äter svenska ungdomar

En ny nationell matvaneundersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark.

C vill fasa ut engångsplast

Partiet tycker att det "behövs krafttag" mot plasten. Lösningen ligger istället i material som trä.

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Starkt kvartal för Bergendahls

Walmart går ihop med brittisk dagligvarujätte

Framgångsrikt år för Lidl

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Färska kryddor utan krukor

På nytt jobb
Ny direktör för inköp hos Coop

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Arla planerar för växtbaserat

Se alla Företagens egna nyheter

Ligger era livsmedel under åtgärdsnivåerna för akrylamid?

PET-flaskor

IMA dairy food HASSIA

Pilz växer både vad gäller omsättning och antal medarbetare samt nyheter i utbudet

Lätt att hitta rätt drivlösning med ebm-papst moduluppbyggda drivsystem

Trioplast - WE ARE #3

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

USON Separato® används i Turning Torso och Bo 01 i Malmö - sedan år 2001

Att modernisera ventilationsaggregat ska vara lika enkelt som att byta till LED-lampor

IMA dairy food GASTI

Tara Pac

Lagafors bidrar till kvaliteten i Espresso House eget bageri

Image Control Systems går samman med Ivisys

Är ert varumärke säkrat?

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Honung – ett av de mest fuskdrabbade livsmedlen

AF Packaging Solutions

Vår servicetekniker Ingvar Johansson tackar för sig...

Vi ses på Elmia!

Djupfilter (Ultra-Depth & Ultra-Wound)

Cerealier - Naturliga ingredienser för smak och färg

Sammankopplat med Revolution Pi och Pilz för framtidens automation

Arbetar du med plast? Möt Agaria på Elmia Polymer 15-18 maj 2018

Världens första PLC-styrning för säkerhet och automation med skyddsklass IP...

Sänd till en kollega

0.203