23948sdkhjf

Nya kaffet är inget kaffe

Paulig gör produkt som "man hoppas aldrig behöva göra igen". Med surrogatkaffet Blend 2080 vill man uppmärksamma de klimatproblem som världens kaffeodlingar står inför.
Med utgångspunkt ur de beräkningar som gjorts för kaffets framtid – det vill säga att det inte kommer kunna odlas tillräckligt mycket kaffe gentemot efterfrågan – har Paulig utvecklat en tillfällig "kaffe"-produkt som man hoppas ska starta debatt.

I dagläget finns det flera problem för kaffeodlingar runtom i världen, vilket både kopplas till klimatförändringar och olönsamhet för odlare, och det är ur detta som Paulig tagit avstamp för surrogatkaffet Blend 2080 som gör ett kort gästspel.

I en rapport från 2016 av den australiensiska tankesmedjan The Climate Institute beräknade man att den odlingsbara ytan för kaffet kan ha halverats till år 2050 . Dessutom kan den vilda kaffebusken, som är en livsviktig genetisk källa för kaffeodlarna dö ut omkring år 2080 på grund av klimatförändringar.

Tillsammans med bland andra den australienske kaffeentreprenören Matt Perger har man därför utvecklat ett slags surrogatkaffe, som har sina rötter i finska ransoneringstider – under både första och andra världskriget levererade Paulig nämligen kaffe utan kaffe till finländarna.

Med Blend 2080, som gjorts på kornmalt, torkade fikon, fermenterat pu’er-te och johannesbrödpulver, hoppas man kunna lyfta varför insatser för kaffeodlingarna behövs.

– Blend 2080 påminner på långt håll om kaffe. Det är svart och vått, men smaken är tråkig och långt från god kaffesmak. Kaffet har över 800 aromer som det är omöjligt att kopiera på artificiell väg eller ersätta med andra naturprodukter. Blend 2080 är en skakande erfarenhet: vi hoppas att vi aldrig mer blir tvungna att tillverka en produkt som den här, säger Minna Lampinen hos Paulig.

Paulig har därför bara tillverkat ett parti, som man kommer att servera på flera kaffefestivaler i Helsingfors, Vilnius och Tallin under våren – det är förhoppningsvis också den sista gången, tillägger koncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094