23948sdkhjf

Kaffebolag måste varningsmärka i Kalifornien

Delstaten har bestämt att kaffekedjor som Starbucks måste varningsmärka sitt kaffe eftersom man inte kunnat bevisa att nivåerna av akrylamid är ofarliga.
En åtta år lång rättsprocess i Kalifornien närmar sig sitt slut, vilket medför att Starbucks tillsammans med 90 andra kaffebolag måste förse alla kaffepaket som säljs i den amerikanska delstaten med varningsetiketter.

Enligt domaren i överdomstolen i Los Angeles har bolagen inte kunnat bevisa att det är riskfritt att konsumera kaffet, vilket enligt kalifornisk lag innebär att konsumenter måste varnas med etiketter. I fallet med kaffe är det rostningen av kaffebönor som pekas ut eftersom den karcinogena kemikalien akrylamid skapas vid processen.

Bakom rättstvisten, som resulterat i tusentals tester och analyser under de senaste åtta åren, står en ideell grupp som dragit bland annat kaffebolag, rosterier och återförsäljare inför rätta eftersom de trots delstatens lagar inte varnat för kemikalierna som finns i kaffet.

Gruppen försökte föra fram bevis som visar på fosterskador och hälsoproblem, bland spädbarn, barn och vuxna – alla kopplade till kaffet. Eftersom försvarets experter sa att de inte har någon åsikt om orsakssammanhangen kan inte heller säkra bevis för att kaffe inte har någon inverkan på konsumenters hälsa visas upp.

Nu fortsätter processen med att fastställa de ersättningar som kaffebolagen ska betala ut. Målsägarna har redan lagt sitt krav, vilket motsvarar upp till 2 500 dollar per dag och invånare i staten – sedan 2002. En svindlade summa med tanke på delstatens invånarantal på närmare 40 miljoner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109