23948sdkhjf

Lång väg till plastpåsemålet

Efter snart ett år med informationsskyldighet om plastpåsar är det fortfarande en bit kvar till EU:s mål – drygt en halvering av användandet krävs.
I juni förra året infördes informationsskyldighet om plastpåsar, där alla butiker måste informera om plastpåsars miljöpåverkan. Det, tillsammans med en inrapportering till Naturvårdsverket från alla som tillverkar eller importerar plastpåsar, är två bitar för att nå EU-målen om en förbrukning av 40 plastpåsar per person och år senast 2025.

Nyligen fick Naturvårdsverket in siffror från det första rapporteringsåret, som visar att svenska butiker, dagligvaruaffärer och restauranger använde 832 miljoner plastkassar under 2017 – vilket alltså motsvarar cirka 83 påsar per person och år.

Enligt Naturvårdsverket ger den första rapporten endast en fingervisning om användandet, eftersom man ännu inte fastställt att alla som omfattas av kravet har rapporterat in. Samtidigt kan man inte med säkerhet säga hur många av de rapporterade plastkassarna som har förbrukats.

− Det är spännande med siffrorna från det första rapporteringsåret och vi hoppas att kvaliteten på siffrorna blir ännu bättre när rapporteringen har blivit mer etablerad, säger Agnes Willén, handläggare vid Naturvårdsverket, i en kommentar.

Eftersom det heller inte funnits någon rapportering tidigare blir det också svårt att mäta om användandet faktiskt minskat, och om informationskravet haft någon inverkan.

Naturvårdsverket har vid ett tidigare tillfälle föreslagit en avgift på fem kronor per plastpåse, ett förslag som inte gått igenom. Men idén lever kvar hos organisationen Naturskyddsföreningen:

– Vi tror att det behöver göras mer och vi har föreslagit att man behöver införa en obligatorisk avgift, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, till P3 Nyheter .

Målet ligger på max 90 kassar per person och år senast i slutet av 2019, och max 40 kassar per person och år senast i slutet av 2025
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109