Världens största bryggeri skapar bubblor i ölen på nytt sätt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

AB Inbev rullar ut ny teknik bland sina bryggerier – ölbryggning utan kokning ska minska koldioxidutsläppen med 5 procent, uppger öljätten.

Belgien-baserade AB Inbev, världens största bryggerikoncern, uppger att man har lyckats ta bort ett kritiskt steg ur ölbryggningen – själva kokningen ur kokningsprocessen.

För att minska sina koldioxidutsläpp (upp till 5 procent när man rullat ut den nya tekniken till alla sina bryggerier) har man under de senaste fyra åren utvecklat en teknik som låter bryggaren spara energi, genom att man inte behöver koka vörten. Istället skjuter man in kväve eller koldioxid i tanken, vilket skapar bubblor som krävs utan kokning.

Läs också: Torkan en risk för svenska livsmedel

– Vår innovation är att hetta upp allting till precis under kokpunkten, vilket i dagsläget innebär motsvarande 80 procent mindre användning av energi. Det blir mycket mindre ånga, vilket gör att du spenderar mindre vatten. I vårt fall lyckades vi gå från 5 procent evaporation till mindre än en procent, säger David De Schutter, bolagets forskningschef i Europa, enligt The Guardian.

Läs också: Klassiskt ölmärke i återkomst

Enligt AB Inbev påverkar den nya "kokmetoden" inte smaken i den färdiga produkten, utan gör att den håller längre på grund av att man håller lägre temperaturer genom bryggningen. Bubblorna som återfinns i den färdiga ölen är fortfarande ett resultat av den normala processen, tillägger bryggeriet.

Koncernen menar att det kommer ta omkring tio år innan den nya tekniken används på alla deras bryggerier och att målet på 5 procent inte kommer nås innan dess. Samtidigt säger man sig vara villiga att dela med sig gratis av den nu patenterade tekniken till mindre bryggerier, medan större, konkurrerande bryggerier får betala en avgift.
Mer om: AB Inbev | Öl


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De kan påverkas av EU:s skärpta listeriakontroll

Frysta grönsaker från Polen, som bearbetats i Ungern, låg bakom stort listeriautbrott i Europa. Nu vill EU-kommissionen skärpa kontrollen av listeria i förkokta grönsaker.

Livsmedelsverket skärper kontrollen för "fri från"

Från och med i höst måste alla företag som märker sina produkter med "fri från" följa nya krav.

Axfood slog förväntningarna

Sommarvädret gynnsamt under andra kvartalet.

Optifreeze i stort avsiktsavtal

Stora brister hos osttillverkare ledde till säljförbud på plats

Inspektör om bristerna i produktionslokalerna: ”Det var det värsta jag sett”.

Lagerköp ska säkra tillväxt för Kavli

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Butiker slopar utländskt kött i torkan

"Hedervärt", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om initiativet.

Grossist i Sundsvall förbjuds att släppa ut livsmedel

680 000 Marine harvest-laxar på flykt

Ostföretag lägger ner för att satsa

Tre butiker ska bli två när Norins ost lägger mer fokus på grossistverksamhet och näthandel.

Miljontals flaskor spanskt vin under falsk fransk flagg

Fynd i fransk bedrägeriutredning orsakar vinskandal – cirka 7 miljoner liter billigare spanskt vin såldes som franskt.

Förpackningsmiss tvingar Coop till återkallelse

Bucht om torkan: "Mycket allvarlig situation"

Regeringen samtalar med EU-kommissionen om möjligheten om att få krisstöd. "Det handlar om att vända på alla stenar", säger landsbygdsministern.

Svensk cater utökar i Malmö

Zoéga satsar mot nollutsläpp

Snacksföretag slår sina påsar ihop

En avsiktsförklaring om ett samgående mellan Rootfruit och Exotic snacks är undertecknat – tillsammans vill man bli marknadsledare inom premiumsnacks.

Många slakterier fullbokade året ut

Regeringen: Mer vildsvinskött till folket

Handelsspänningar sänker matpriser

Västkustens musselodlingar stängs efter giftlarm

Nervgiftsproducerande alger har ökat snabbt – Livsmedelsverket stänger ner odlingar tills vidare.

Grossisten ska utreda om återkallade jordgubbar

Menigo om jordgubbarna: "Vi ser detta som en mycket allvarlig händelse och kommer att följa upp och utreda det inträffade".

Svenska foodtechbolaget i ny investeringsrunda

Ecoliving vill ta in upp till 3 miljoner kronor inför lansering av nordiskt odlad quinoa.

Lägsta kaffepriset på mer än två år

Polska jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

Totalt 13 personer i södra Sverige har smittats av samma typ av hepatit A-virus – nu återkallar Menigo jordgubbarna.

På nytt jobb
Kavli värvar Orkla-direktör

"Nordens bästa" – nu går stjärnkrogen Esperanto i konkurs

Fyra nya till Organic Sweden

Axfood och Lidl naggar på Coop

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Se alla Företagens egna nyheter

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Lagafors gjorde processen kort på kvalitetsinriktat slakteri

Följ loppet minut för minut

Sommarkampanj Lagerlådor

IMA dairy food HASSIA

Dansk härdningsteknik til rostfritt stål lösa utmaningar hos MAN Diesel & Turbo.

Lagafors stöttar teamet från Rynkeby både i cykelsadeln och på juicefabriken i Danmark

Vårt ständigt växande serviceteam utökas igen...

Borgeby Fältdagar 27-28 juni

IMA dairy food GASTI

Skyddsgrindssystemet PSENmlock - nu med nödöppning och seriekoppling

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Sänd till en kollega

0.232