23948sdkhjf

Jätteräkodlaren tillbaka efter konkursen

Ny ort och nya stora samarbetspartners för jätteräkodlaren Vegafish.
Under 2015 etablerade sig bolaget Vegafish på Findus område i Bjuv och under ett par år försökte man få igång sin odling av jätteräkor i ett slutet landbaserat system – räkor som annars hämtas från tropiska klimat. Man hade fått till ett samarbete med grannen Findus, som planerade att sälja räkorna efter att en storskalig produktion kommit igång.

Men projektet drabbades av flera problem – när odlingsbassängerna fylldes med vatten sprack de, och samarbetspartnern Findus lade ner sin produktion på området. Det ledde till slut till att man i februari förra året gick i konkurs , utan att produktionen kommit igång.

Produktionen är igång
Nu gör man ett nytt försök på en ny ort: Lysekil. En anläggning är färdigställd och produktionen är nu igång. Den första skörden kunde tas i slutet av april och landade på 400 kilo räkor, rapporterar Vetenskapsradion .

I nuvarande anläggning kan man producera omkring 8 ton räkor om året, och framöver vill man skala upp. I dag är Vegafish ett inkubatorföretag inom Innovatum, vilket också inneburit att man fått hjälp av ingenjörskonsult­företaget Combitech i Trollhättan. Det ska också lägga grunden för en flytt till en större anläggning:

– Målbilden för min styrelse är att öka produktiviteten och ta fram mycket räkor, sade vd:n och delägaren Matilda Olstorpe i en intervju med Bohusläningen tidigare i år .

Hjälp genom samarbete
En annan stor samarbetspartner är Preem, som har raffinaderi i Lysekil – de står för fjärrvärmen till Vegafish, som behöver mellan 28-30 grader varmt havsvatten i odlingsbassängerna.

Vegafish och Preem har i dag ett tillfälligt avtal, där räkodlaren får ett nedsatt energipris. Enligt Preem är det på grund av att man har ett långsiktigt intresse i att medverka i produktionen av en närproducerad miljövänlig jätteräka, samtidigt som man har outnyttjade resurser.

– Vi har ett stort överskott av restvärme, och arbetar för att hitta fler möjligheter att nyttja den, säger Stig Nilsson, ansvarig för samhällskontakter på Preem, i en kommentar.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att anläggningen finansierades med EU-bidrag, vilket inte stämmer – finansieringen består helt och hållet av privat kapital. Bidrag gavs däremot till en förstudie om hur förutsättningarna för anläggningen som byggts såg ut.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079