Så äter svenska ungdomar

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

En ny nationell matvaneundersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark.

Livsmedelsverket har under läsåret 2016-17 genomfört matvaneundersökningen Riksmaten ungdom – med hjälp av drygt 3 400 ungdomar i årskurserna 5 och 8 samt 2 på gymnasiet kan man konstatera att knappt en av tio äter de 500 gram frukt och grönt per dag som rekommenderas. I genomsnitt ligger konsumtionen på knappt 250 gram om dagen.

Dessutom äter ungdomar generellt för mycket rött kött och chark, samtidigt som godis, glass, kakor, snacks och läsk står för 17 procent av den totala mängden kalorier. Undersökningen visar också att var femte ungdom har övervikt eller fetma.

Sociala skillnader påverkar
Framförallt ser man skillnader i matvanor kopplat till föräldrarnas utbildning – ungdomar med högutbildade föräldrar har bättre matvanor, medan ungdomar med lågutbildade föräldrar både äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk.

– Resultaten visar att samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande bättre resultat än den tidigare nationella undersökning som gjordes 2003, då man undersökte matvanorna hos barn i årskurs 5. De positiva förändringarna syns framförallt i en ökad konsumtion av grönsaker samtidigt som andelen energi från sötsaker, snacks och läsk har minskat. Konsumtionen av frukt har inte ökat.

Pojkar största köttkonsumenterna
Bland andra punkter från undersökningen syns att pojkar äter mer kött ju äldre de blir, även om köttkonsumtionen överlag ser ut att minska. På gymnasiet äter pojkar dubbelt så mycket kött om dagen (140 gram) som flickor (drygt 70 gram). De flesta ungdomar äter fisk och skaldjur, där snittet ligger på en och en halv gång i veckan.

Läs också: Tusentals liter yoghurt jagas

Fisk äts oftast på tisdagar, medan pannkakor är störst på torsdagar. Under fredagen är det tacos som ligger i topp bland populära middagsrätter.

Även när det kommer till läsk är pojkar på gymnasiet de största konsumenterna, där den högsta konsumtionen kan ligga på en liter om dagen. Samtidigt äter flickor mer godis och choklad än pojkar. Få i årskurserna 5 och 8 konsumerar energidrycker, medan omkring 10 procent av gymnasieeleverna gör det.

Läs också: Internationell operation stoppar matfusk

Få av ungdomarna i undersökningen är veganer, där den vanligaste gruppen är flickor på gymnasiet. Av dessa anser sig 2 procent vara veganer. Se hela undersökningen via Livsmedelsverkets hemsida.

Nästa del i höst
Undersökningen är uppdelad i två etapper, där den första fungerar som en baslinje för framtida jämförelser. Till hösten kommer Livsmedelsverket att göra fördjupade analyser där man bland annat tittar närmare på fysisk aktivitet, intag av olika näringsämnen, socioekonomiska skillnader samt skolmåltidernas betydelse för matvanorna.

Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien, där ungdomarna registrerade vad de åt och drack. De besvarade även en enkät om levnadsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och längd och vikt mättes. Cirka 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov för undersökningen, vars resultat ska analyseras djupare i höst.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Gotlands slagteri sätter punkt för hästslakt

Digitala gårdsbutiken byter ägare

Ägaren till webbutiken Glada lådan lämnar verksamheten – som nu flyttar och fortsätter med nya efterträdare.

Tidigare slakteriägare döms för fusk

Ny Sverigechef på Lidl

Johannes Fieber tar över Lidl i USA.

På nytt jobb
Generationsskifte i Wurstmaster

Nio av tio svenska tomater odlas på klimatsmart sätt

Maria Forshufvud, vd för Svenskmärkning: "Efterfrågan på svenska tomater fortsätter att öka"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dansk Supermarked byter namn

De bildar styrelsen i nygamla organisationen

Svenska senaper tog VM-guld

Kavli-senap i amerikansk stil vann guld – i USA.

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Helsanering och återkallelse efter listeriafynd

Bert Karlssons färdigrättsföretag Food Company återkallar en rad produkter efter att listeriabakterier hittats.

1

Jätteräkodlaren tillbaka efter konkursen

Ny ort och nya stora samarbetspartners för jätteräkodlaren Vegafish.

Så äter svenska ungdomar

En ny nationell matvaneundersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark.

C vill fasa ut engångsplast

Partiet tycker att det "behövs krafttag" mot plasten. Lösningen ligger istället i material som trä.

Livsmedelskontrollerna ska bli effektivare

WHO: Transfetter måste elimineras

Världshälsoorganisationen uppmanar alla länder att lagstifta om transfett inom livsmedelsproduktionen.

Växjö-café hamnar högst

Arla-topp slår två flugor i en smäll

När försäljningen av gården är klar går Arlas styrelseordförande också i pension.

Saltå och Pyramidbageriet startar samarbete

Saudi-diss genom öl-miss

Nu kommer Paradiset hem

Dagligvarukedjan lanserar fullskalig näthandel – med sikte mot miljoner kunder.

Färre ägare i charkföretaget

Fem ägare blir tre hos Jakobsdals charkuteri – som i samband med ägarförändringarna behöver rekrytera ny vd.

Över ett ton chokladkakor stals från lastbil

Bakning på smutsigt golv gav säljförbud

Allvarliga hygienbrister hos livsmedelsföretag i Södertälje – verksamheten stängdes ner i väntan på åtgärd.

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Starkt kvartal för Bergendahls

Walmart går ihop med brittisk dagligvarujätte

Framgångsrikt år för Lidl

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Färska kryddor utan krukor

På nytt jobb
Ny direktör för inköp hos Coop

Ännu en utmanare på nätmatscenen

Arla planerar för växtbaserat

Se alla Företagens egna nyheter

Pilz växer både vad gäller omsättning och antal medarbetare samt nyheter i utbudet

Lätt att hitta rätt drivlösning med ebm-papst moduluppbyggda drivsystem

Trioplast - WE ARE #3

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

USON Separato® används i Turning Torso och Bo 01 i Malmö - sedan år 2001

Att modernisera ventilationsaggregat ska vara lika enkelt som att byta till LED-lampor

IMA dairy food GASTI

Tara Pac

Lagafors bidrar till kvaliteten i Espresso House eget bageri

Image Control Systems går samman med Ivisys

Är ert varumärke säkrat?

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Honung – ett av de mest fuskdrabbade livsmedlen

AF Packaging Solutions

Vår servicetekniker Ingvar Johansson tackar för sig...

Vi ses på Elmia!

Djupfilter (Ultra-Depth & Ultra-Wound)

Cerealier - Naturliga ingredienser för smak och färg

Sammankopplat med Revolution Pi och Pilz för framtidens automation

Arbetar du med plast? Möt Agaria på Elmia Polymer 15-18 maj 2018

Världens första PLC-styrning för säkerhet och automation med skyddsklass IP...

USON WasteQueen 2002S i SmartCity Sweden Show Room

IMA dairy food HAMBA

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.177