23948sdkhjf

Så äter svenska ungdomar

En ny nationell matvaneundersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark.
Livsmedelsverket har under läsåret 2016-17 genomfört matvaneundersökningen Riksmaten ungdom – med hjälp av drygt 3 400 ungdomar i årskurserna 5 och 8 samt 2 på gymnasiet kan man konstatera att knappt en av tio äter de 500 gram frukt och grönt per dag som rekommenderas. I genomsnitt ligger konsumtionen på knappt 250 gram om dagen.

Dessutom äter ungdomar generellt för mycket rött kött och chark, samtidigt som godis, glass, kakor, snacks och läsk står för 17 procent av den totala mängden kalorier. Undersökningen visar också att var femte ungdom har övervikt eller fetma.

Sociala skillnader påverkar
Framförallt ser man skillnader i matvanor kopplat till föräldrarnas utbildning – ungdomar med högutbildade föräldrar har bättre matvanor, medan ungdomar med lågutbildade föräldrar både äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk.

– Resultaten visar att samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande bättre resultat än den tidigare nationella undersökning som gjordes 2003, då man undersökte matvanorna hos barn i årskurs 5. De positiva förändringarna syns framförallt i en ökad konsumtion av grönsaker samtidigt som andelen energi från sötsaker, snacks och läsk har minskat. Konsumtionen av frukt har inte ökat.

Pojkar största köttkonsumenterna
Bland andra punkter från undersökningen syns att pojkar äter mer kött ju äldre de blir, även om köttkonsumtionen överlag ser ut att minska. På gymnasiet äter pojkar dubbelt så mycket kött om dagen (140 gram) som flickor (drygt 70 gram). De flesta ungdomar äter fisk och skaldjur, där snittet ligger på en och en halv gång i veckan.

Fisk äts oftast på tisdagar, medan pannkakor är störst på torsdagar. Under fredagen är det tacos som ligger i topp bland populära middagsrätter.

Även när det kommer till läsk är pojkar på gymnasiet de största konsumenterna, där den högsta konsumtionen kan ligga på en liter om dagen. Samtidigt äter flickor mer godis och choklad än pojkar. Få i årskurserna 5 och 8 konsumerar energidrycker, medan omkring 10 procent av gymnasieeleverna gör det.

Få av ungdomarna i undersökningen är veganer, där den vanligaste gruppen är flickor på gymnasiet. Av dessa anser sig 2 procent vara veganer. Se hela undersökningen via Livsmedelsverkets hemsida .

Nästa del i höst
Undersökningen är uppdelad i två etapper, där den första fungerar som en baslinje för framtida jämförelser. Till hösten kommer Livsmedelsverket att göra fördjupade analyser där man bland annat tittar närmare på fysisk aktivitet, intag av olika näringsämnen, socioekonomiska skillnader samt skolmåltidernas betydelse för matvanorna.

Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien, där ungdomarna registrerade vad de åt och drack. De besvarade även en enkät om levnadsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och längd och vikt mättes. Cirka 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov för undersökningen, vars resultat ska analyseras djupare i höst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078