23948sdkhjf

Så äter svenska ungdomar

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

En ny nationell matvaneundersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark.

Livsmedelsverket har under läsåret 2016-17 genomfört matvaneundersökningen Riksmaten ungdom – med hjälp av drygt 3 400 ungdomar i årskurserna 5 och 8 samt 2 på gymnasiet kan man konstatera att knappt en av tio äter de 500 gram frukt och grönt per dag som rekommenderas. I genomsnitt ligger konsumtionen på knappt 250 gram om dagen.

Dessutom äter ungdomar generellt för mycket rött kött och chark, samtidigt som godis, glass, kakor, snacks och läsk står för 17 procent av den totala mängden kalorier. Undersökningen visar också att var femte ungdom har övervikt eller fetma.

Sociala skillnader påverkar
Framförallt ser man skillnader i matvanor kopplat till föräldrarnas utbildning – ungdomar med högutbildade föräldrar har bättre matvanor, medan ungdomar med lågutbildade föräldrar både äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk.

– Resultaten visar att samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande bättre resultat än den tidigare nationella undersökning som gjordes 2003, då man undersökte matvanorna hos barn i årskurs 5. De positiva förändringarna syns framförallt i en ökad konsumtion av grönsaker samtidigt som andelen energi från sötsaker, snacks och läsk har minskat. Konsumtionen av frukt har inte ökat.

Pojkar största köttkonsumenterna
Bland andra punkter från undersökningen syns att pojkar äter mer kött ju äldre de blir, även om köttkonsumtionen överlag ser ut att minska. På gymnasiet äter pojkar dubbelt så mycket kött om dagen (140 gram) som flickor (drygt 70 gram). De flesta ungdomar äter fisk och skaldjur, där snittet ligger på en och en halv gång i veckan.

Läs också: Så slår Brexit i butikshyllan

Fisk äts oftast på tisdagar, medan pannkakor är störst på torsdagar. Under fredagen är det tacos som ligger i topp bland populära middagsrätter.

Även när det kommer till läsk är pojkar på gymnasiet de största konsumenterna, där den högsta konsumtionen kan ligga på en liter om dagen. Samtidigt äter flickor mer godis och choklad än pojkar. Få i årskurserna 5 och 8 konsumerar energidrycker, medan omkring 10 procent av gymnasieeleverna gör det.

Läs också: Utebliven registrering kostar

Få av ungdomarna i undersökningen är veganer, där den vanligaste gruppen är flickor på gymnasiet. Av dessa anser sig 2 procent vara veganer. Se hela undersökningen via Livsmedelsverkets hemsida.

Nästa del i höst
Undersökningen är uppdelad i två etapper, där den första fungerar som en baslinje för framtida jämförelser. Till hösten kommer Livsmedelsverket att göra fördjupade analyser där man bland annat tittar närmare på fysisk aktivitet, intag av olika näringsämnen, socioekonomiska skillnader samt skolmåltidernas betydelse för matvanorna.

Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien, där ungdomarna registrerade vad de åt och drack. De besvarade även en enkät om levnadsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och längd och vikt mättes. Cirka 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov för undersökningen, vars resultat ska analyseras djupare i höst.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svenska forskare kan förlänga mjölkens livslängd

Försäkringsbolag investerar 2,8 miljarder i minskat svinn

På nytt jobb
Svenska Ägg har ny ordförande

Ökad ekologisk konsumtion – inte nödvändigtvis dyrare

Norrmejerier med ny säljpartner – riktad mot Ica

Norska läskproducenten förlorade mot Coca-Cola – igen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kiviks Musteri skippar sugrören

Västerbottensost blir dokumentär

Oumph håvade in priser i London

Orklas vd avgår

Ätbar bioplast från äpple- och apelsinrester

Snart kan du äta upp engångsmuggen som efterrätt.

Ska brygga öl med helt ny robotcell

På nytt jobb
Hon ska utveckla Kravs digitala strategi

De startar nätmatsmarknad i Malmö

Alkoglass – endast på systemet

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Efter dödsfall – då hålls rättegången mot Atria

På nytt jobb
Coca-Cola snor från Ica

Cloetta satsar 100 miljoner på fabriker

Produktionen av ekomjölk fortsätter öka

Här är Årets rätt – av Årets kock

På nytt jobb
Han blir Cloettas nya lösviktschef

Santa Maria startar egen kryddmarknad

Ungas matval styrs av värderingar

Nu kommer Karma till Frankrike

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

Nytt hopp för Boxholms ost

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Arla vill nolla klimatavtrycken – om 30 år

Priset på mat ökade i februari

Så slår Brexit i butikshyllan

Hälften av hamburgerhaken har hafsig hantering

Lantmännen och Granngården i utökat samarbete

Toppår för äggkoncernen

På nytt jobb
Krav rekryterar djurexpert

Se alla Företagens egna nyheter

Synglas till process industrin från Mirit Glas

Lenze ställer ut på Hannover messen 1.-5. april

Stor energisparpotential hos Irlands stormarknader

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Prefabricerade ECI-motorer med planetväxlar

Nomo är utställare i Skellefteå

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

RPC Superfos mottar CSR-certifikat från Randers kommun

Lätt att missa brytpunkt till ny standard vid inkoppling av större fläktar på nätet

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Träffa AxFlow på Euro Expo Skellefteå 20-21 mars 2019

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Kalmar, Jönköping och Linköping

Speciella egenskaper får du med Tekniskt glas

FCM utan kompromiss

USON gigantrivare Rabco ska till Munters!

Wellplast AB ingår Europeiskt samarbete

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Kostnadsfritt webinarium - Tema: Hantering av lagkrav

Hur fångar man in världens alla dofter?

Big Science Sweden business dagar i CERN

Träffa oss på IFFA i Frankfurt 4-9 maj

Kipp`s låsbara inställningsbultar

Boka demokörning redan idag på en ScanCut 225S Portion Cutter Single-lane

ebm-papst visar gasfläktar för digitala värmekoncept och nya centrifugalflä...

Sänd till en kollega

0.162