23948sdkhjf

Arla: 350 tjänster kan försvinna

Treåriga sparprogrammet "Calcium" påverkar främst tjänster i Danmark och Storbritannien – i Sverige beräknar man att 40 tjänster blir övertaliga.
I april presenterade Arla foods det treåriga sparprogrammet "Calcium" med sikte om att spara in cirka 4,1 miljarder kronor fram till 2020. Redan då bekräftade koncernchef Peder Tuborgh för danska medier att det skulle innebära uppsägningar.

– Det är helt säkert att vi är färre inom Arla om tre år, sade han i april till tidningen Børsen .

Under tisdagen lade Arla fram ytterligare detaljer kring sparprogrammet, som man beskriver som en omstöpning av organisationen med större fokus på "frontlinjerna".

Tjänster i Sverige påverkas
Ett av delmålen i planen är att strömlinjeforma verksamheten, där globala funktioner som bland annat HR-, finans- och IT-avdelningarna är först ut. Här beräknar man att 195 tjänster försvinner, vilket framförallt berör huvudkontoret i Århus.

Även andra administrativa kontor i Europa, däribland Sverige, påverkas. För Sverige rör sig beräkningarna kring cirka 40 tjänster, men exakt hur många det blir i slutändan går i dag inte att säga.

Enligt Arla beror besparingarna främst på två saker: företagets stora exponering för det brittiska pundet samt en ogynnsam utveckling på råvarumarknaderna.

Koncernchef Peder Tuborgh kallar det "tuffa beslut", men säger att det är sådant som krävs för att bli mer konkurrenskraftiga och för att ge mer pengar till ägarna:

– Ett av målen med omformningen av kooperativet Arla är att kunna höja ersättningen till våra ägare, mjölkbönder runt om i Europa, säger Peder Tuborgh i ett uttalande.

Konsolidering i Storbritannien
Även ostproduktionen i Storbritannien omfattas av programmet – där slår man ihop verksamhet inom produktions- och packanläggningarna som man ser inte utnyttjas till full kapacitet i dagsläget.

Produktionen på Llandyrnog creamery läggs ner och tillverkning av cheddarost flyttas istället till två andra anläggningar. Samtidigt planerar man att lägga ner två mindre packanläggningar och flytta alla förpackningslinjer för cheddarost till packanläggningen i Oswestry.

Sammanlagt rör de förändringarna drygt 150 tjänster, som kan försvinna innan årsskiftet.

Tidigt skede
Arla påpekar att programmet är i ett tidigt skede, och att man inte kan vara exakta kring antalet tjänster som försvinner. Men man räknar med att antalet kommer att bli lägre än i dagsläget när sparplanen avslutas.

– Det är aldrig enkelt att säga hejdå till värdefulla kolleger, särskilt inte under de här omständigheterna, och jag vill tacka dem som lämnar oss för deras bidrag till Arla Foods. Jag önskar dem all lycka till i framtiden, säger Peder Tuborgh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126