23948sdkhjf

Norska livsmedelsföretag toppar investerarrankingen

Nytt index rankar hur hållbara världens största proteinproducenter är – ett svenskt företag kvalar precis in på topp 20.
Investerarnätverket FAIRR (Farm animal investment risk and return) har lanserat ett nytt index: "Coller FAIRR protein producers index".

I detta rankas världens största kött- och fiskproducenter utifrån vilka miljömässiga och sociala åtaganden man uttryckt – däribland djurskydd, avskogning, antibiotikaanvändning och arbetsförhållanden.

I indexet har man tittat på den information som företagen själva meddelat, och satt nyckelindikatorer i till exempel huruvida det finns en policy för minskat antibiotikaanvändande eller mål för minskad avskogning.

Motsvarar 20 procent av marknaderna
Och det är en diger skara av storproducenter som mäts. De totalt 60 företag som tagits med i indexet har cirka 2,7 biljoner kronor i samlade intäkter och står tillsammans för omkring 20 procent av både boskaps- och vattenbruksmarknaderna.

Enligt Jeremy Coller, som ligger bakom indexet, har man mätt företagen mot åtta kriterier, vilket ska hjälpa investerare att göra bättre val:

– Investerare behöver ESG-data (miljö, socialt ansvar och ägarstyrning – eller kort och gott hållbarhet, red. anm.) och transparens för att göra bättre investeringsbeslut. Trots detta saknas informationen i kött-, fisk- och mejerisektorerna, säger Jeremy Coller, investeringsdirektör vid Coller Capital.

Norskt i topp
I toppen placeras två norska fiskföretag i form av Marine Harvest och Lerøy Seafood group, medan det enda svenska företag på listan, Scandi Standard, placerar sig på plats 19.

Topprankade Marine Harvest lyfts särskilt fram för sitt arbete med antibiotika, då företaget spårar all användning ända ner till gram per ton. Företaget siktar dessutom mot att ha en minimal antibiotikaanvändning innan 2022.

Men fler än hälften av företagen flaggas som "högrisk" i indexet. Totalt 60 procent av företagen hanterar inte kritiska risker eller misslyckas med att avslöja grundläggande uppgifter om hur man förhåller sig till hållbarhet, bedömer FAIRR.

Det är något som kan slå tillbaka mot företagen och i sin tur investerarna, då livsmedelskedjan är "väldigt känslig för den allmänna opinionen", skriver FAIRR angående högriskbedömningen.

Även utsläpp är något som anmärks på i indexet, där cirka tre av fyra företag (72%) ger få eller inga bevis på att man mäter eller rapporterar kring utsläpp.

Se hela listan via FAIRR:s hemsida .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078