Restauranger ska tvingas visa var köttet kommer ifrån

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

"Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Dagens Nyheter.

Regeringen vill att det ska vara obligatoriskt för restauranger och storkök att ursprungsmärka det kött man serverar. Men för att en sådan lag ska gå igenom krävs först godkännande av EU-kommissionen. Därför har Konsumentverket och Livsmedelsverket nu fått i uppdrag att ta fram underlag som ska leda till godkännandet, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har vid ett flertal tillfällen uppmanat branschen att ta fram en frivillig märkning för restauranger och storkök på samma sätt som man har gjort i dagligvaruhandeln, men det har man inte gjort. Det har hänt väldigt, väldigt lite. Nu är vi less på det här, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), till DN.

Till skillnad från i butik finns det inom restaurangbranschen i dag ingen regel om att redovisa varifrån köttet kommer. Efter en debattartikel om ämnet av Sven-Erik Bucht och konsumentminister Per Bolund (MP) för drygt två år sedan tog branschorganisationen Visita beslut om en rekommendation till sina medlemmar att informera om ursprung, men någon större skillnad har inte inträffat.

Läs också: Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Bland andra EU-länder med liknande regler syns Frankrike och Irland. I höstas ansökte Finland, men fick avslag.

Läs också: Axfood: ”Torkan får långvariga och kraftiga effekter på handeln”

– Finland ansökte om kött och även fisk. De ska nu arbeta om sin ansökan. Vi ska se hur de gjorde och vad det var som ledde till av­slaget och även följa hur de kompletterar ansökan. För vår del gäller det i ­första hand kött, men vi utesluter inte att vi går vidare på andra produkter längre fram, säger Sven-Erik Bucht till DN.

Myndigheterna med uppdrag om att ta fram underlag siktar mot ett färdigställande så snart som möjligt, men ett datum för när frågan avgörs kan i dag inte ges. Bland kriterierna för nationellt bestämmande om ursprungsmärkningen måste bland annat landet kunna visa på samband mellan kvalitet och ursprung.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Orkla Foods återkallar ravioli – kan orsaka allergiska reaktioner

"Våra kunder och konsumenter ska alltid kunna lita på att den mat och dryck vi levererar har rätt innehåll"

Ny mejerimärkning stoppar svinn

Nu inför Arla en ny datummärkning för att konsumenterna ska slänga mindre mat.

Läskgigant köper Sodastream

Köper kolsyreföretaget för miljarder.

Ica: ”Prispress är det sista vi vill ha”

Spannmålsbrist ger prissmäll i butikshyllorna

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Svenska ägg kan bli dyrare efter extrema värmen

Anledningen: Ökat pris på foder.

Max vd hoppas på 50 år till

Richard Bergfors i intervju om kedjans framtid.

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket en kraftig prispress på svenskt kött.

Hon blir Spoons nya försäljningschef

" Att få chansen att driva affären framåt känns spännande och roligt"

Ny packlösning för minskat matsvinn

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna. En man från Ramdala, strax utanför Karlskrona, anmäler nu länsstyrelsen till JO, Justitieombudsmannen, efter att ha fått semestern förstörd.

Konsum i Karlstad bygger om

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Nu brygger Guinness öl på amerikansk mark

Satsningen är den första i USA på 60 år.

Nu kan du prata med MonICA

Han blir ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Ölmärket Coronas ägare mångmiljardinvesterar i cannabis

Ett nytt sätt att hitta intäkter under svag tillväxt.

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Vill främja hållbart fiske

Kocken och kreativa ledaren kan numera också titulera sig som ambassadör för hållbart fiske.

Värmen sänker tron på framtiden

Alkoholfri öl mer populärt än någonsin

Det visar en undersökning framtagen på uppdrag av Carlsberg.

Ny nod för life science och livsmedel

Sommaren innebar hög tillväxt för Alvestaglass

Importföretag firar framgångar

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Klassisk korv får klimatsmart kompanjon

Nu startar äppelskörden

Ölen kan bli dyrare

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Fransk jätte köper ekokedja

Rekordsommar – för konkurser

Kunderna får övernatta i sval butik

Rekordsommar – för konkurser

Se alla Företagens egna nyheter

Mer ljusintensitet även med diffust ljus

Kräsna katter väljer ... en Paintainer®-hink.

SSI Schäfer 40 år

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas som gorillaglas

IMA dairy food HASSIA

Träffa AxFlow på Euro Expo Umeå 29-30 Augusti 2018

Seminarium: Ny utgåva av ISO 22000 – Ledningssystem för livsmedelssäkerhet

Minskat spill till glädje för miljön

Världens bästa automationslösningar

Härdat glas är en stark lösning - Kontakt Mirit Glas

Vägen till innovativa lösningar går genom produktutveckling

Har du ett nytt projekt?

Besök os på FachPack 2018 i September

IMA dairy food GASTI

AF Packaging Solutions

Compact I/O 5069 ger högre prestanda och diagnostik för smarta maskiner

IMA dairy food HAMBA

Nyemission ger Tyringe ny delägare

IMA dairy food BENHIL

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Sänd till en kollega

0.201