23948sdkhjf

Nya och gamla baljväxter gav Menigo-pris

Nordisk råvara stod överst på pallen när Nyskaparstipendiet 2018 delades ut.
Inför prisutdelningen av Nyskaparstipendiet 2018 på matfestivalen Smaka på Stockholm stod det mellan Liura, Nutrient tempeh och Nordisk råvara. Till slut var det den sistnämnda som tog hem priset.

Enligt juryn var en av anledningarna till vinsten att bolaget hjälper producenter längs hela kedjan, från utsäde till försäljning, och på så sätt gör det möjligt att producera långsiktigt hållbara råvaror.

"Genom sitt genomtänkta arbete med svenska kulturgrödor berikar Gunnar Backman och Tomas Erlandsson svensk gastronomi", avslutar juryn.

Bolaget, som genom sitt nätverk av odlare bland annat odlar grödor som Gotlandslins och vit quinoa, har redan planer på hur man ska använda stipendiet på 25 000 kronor:

– Pengarna kommer väl till pass eftersom vi hela tiden vill ligga i framkant och hitta nya grödor som vi kan odla i Sverige och därmed minska det vi som nation importerar. Kanada är väldigt duktiga på baljväxter, att använda stipendiet till en inspirations- och kunskapsresa dit ligger därför nära till hands, säger Gunnar Backman i ett pressmeddelande.

Priset instiftades av Menigo 2012 i syfte att lyfta fram svenska matproducenter som tagit fram antingen en innovativ metod eller produkt i hållbarhetens tecken. För att komma till final måste man ha utvecklat en ny produkt, hittat ett nytt användningsområde för en råvara eller tillämpat en ny teknik eller process, samtidigt som hållbarhet präglar antingen produkten eller produktionen.

Förra året stod Ättika fruktförädling som vinnare, och tidigare år har bland andra Hällestadsvamp, Catxalot och Malmö vinägerfabrik tagit hem priset.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078