23948sdkhjf

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.
I mitten av januari presenterade ägarna Orkla Confectionery and snacks sina möjliga planer för Göteborgs kex produktion i Kungälv. Enligt ägarna finns det "stora utmaningar" med dagens läge, där vatten kantar ena sidan och ett bostadsområde den andra.

Det sätter enligt Orkla käppar i hjulen för en vidare utveckling av verksamheten, samtidigt som fabriken i sig behöver rustas upp. Redan i januari pekade man också mot en förstudie som gjorts, där en utomlandsflytt stod som det bästa alternativet enligt bolaget.

Flytt om fyra år
Under måndagseftermiddagen kom så det slutliga beskedet – produktionen flyttas till Riga, där det planeras för en ny och modern fabrik. För Orkla betyder det bland annat en mer optimerad produktion, och för Kungälv betyder det att man år 2022 förlorar en traditionstung verksamhet med 130 år i staden.

– Flera olika alternativ har värderats och det är nu beslutat om en flytt av produktionen i Kungälv till en ny och modern fabrik som ska byggas utanför Riga. Flytten sker inte förrän 2022, vilket ger oss god tid att stötta våra medarbetare inför framtiden. De fackliga förhandlingarna som inleddes i början på året är nu avslutade, säger Malin Jennerholm, vd för Orkla Confectionery and snacks Sverige, i ett pressmeddelande.

Totalt påverkas 350 anställda av flyttbeslutet. Och enligt Orkla är ambitionen att ingen ska stå utan sysselsättning när produktionen väl flyttar.

Bolaget pekar också mot ett samarbete man startat med kommunen rörande Göteborgs kex produktutveckling, som i dag ligger i samma lokaler som fabriken. Den kommer att bli kvar i Kungälv, men möjligtvis på ett nytt ställe i staden. I dag består avdelningen av åtta personer, men enligt bolaget kommer man antagligen behöva stärka med mer personal inom de närmsta åren.

"Inte koll på riskerna"
Beskedet om nedläggningen möts av hård kritik från Livsmedelsarbetareförbundet. Förbundsordförande Eva Guovelin ser främst att bolaget inte varit mottagliga för de invändningar som förts mot flytten.

– Orkla har inte haft som ett alternativ att se en fortsatt produktion i Sverige. De stirrar sig blinda på de lägre löner som Lettland kan erbjuda och bortser helt från den kunskap och lojalitet som finns i Kungälv, säger Eva Guovelin i ett uttalande.

Ordföranden uppger att den rapport som löntagarkonsulten tagit fram kring analys och underlag för ett flyttbeslut "visar på stora brister", bland annat vad gäller den långa tidsplanen till den faktiska flytten.

– Vårt intryck är att Orkla inte har koll på riskerna. De har förvisso erfarenhet av produktionsflyttning, men inte i den här storleken och i nuläget finns det inte ens en mottagande fabrik, säger Eva Guovelin.

Grundades 1888
I dag produceras omkring ett 30-tal olika kex och kakor på fabriken, vilken inkluderar bland annat Ballerina, Singoalla och Brago. Även det norska samt finska varumärkena Saetre Kjeks och Kantolan produceras här.

Företaget grundades 1888 och marknadsförs bland annat under sloganen "Hela Sveriges kexfabrik". Sedan 1994 ingår man i norska Orkla-koncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093