23948sdkhjf

Investering ska ge nytt liv åt spillbröd

Blekinge-bageriet brottades med tonvis av överblivet bröd – genom miljoninvestering ska det nu bli till ny produkt.
Bageriet Boalts bröd i Sölvesborg tillverkar i dag bröd till cirka en halv miljon smörgåstårtor om året – det innebär också en hel del spill i och med de över- och underdelar som sågas bort. Därför har producenten också letat efter fler användningsområden för brödet som blir över.

– Vi har jobbat och testat olika lösningar där vi kan använda ovandelarna till smörgåskakor, samt prövat olika typer av krutonger och brödsnacks som varit väldigt uppskattat där man inte hittar liknande produkter på marknaden idag, skriver Christian Nilsson, vd för Boalts bröd, i en kommentar till Food Supply.

Ströbröd en ny lösning
I dag går även en del av spillbrödet till djurfoder, något som inte sitter helt rätt hos producenten. För att kunna ta tillvara på så mycket som möjligt gör man därför en investering i en komplett anläggning för att också kunna producera ströbröd.

– Det har inte känts bra att sälja spillbrödet som djurfoder då produkten i sig är nybakat bröd. Samtidigt känner jag att det är vår skyldighet att ta tillvara så mycket vi kan av resurserna som våra bönder odlar fram. Och på grund av begränsade ytor i produktionen klarar vi inte av att hantera denna mängden spill på ett effektivt och rationellt sätt förutom till ströbröd, kommenterar Christian Nilsson.

285 ton spill ska bli ströbröd
Investeringen landar på knappt 2 miljoner kronor och är enligt vd:n det sista steget för att kunna återanvända allt brödspill man har. Den nya anläggningen kommer att förädla cirka 285 ton spillbröd till ströbröd om året, och beräknas vara igång till hösten.

Även om man får ökade kostnader för hanteringen ser man det som viktigt att ha en hållbar inställning till produktionen, där resurserna tas tillvara. Boalts bröd har i dagsläget inte gjort klart med kunder eller förpackningsalternativ, men det är inget man oroar sig över än. Förhoppningen är att man genom den nya produkten kan få tillbaka på investeringen inom de närmaste åren.

– Det är ingen självklarhet för att vi nu lyckas sälja allt ströbröd till en början, men vill det sig väl är det meningen att investeringen ska ha betalt sig på två år, uppger Christian Nilsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078