23948sdkhjf

Mindre miljögift i ekoägg

Genom ett samlat krafttag från både ägg- och foderbranschen har halterna halverats, rapporterar Livsmedelsverket.
Hösten 2016 rapporterade Livsmedelsverket om att halterna av dioxiner och PCB i ekologiska ägg ökade, något Food Supply skrev om vid tillfället.

Fiskmjöl pekades ut som en av de möjliga källorna till ökningarna, vilket ledde till att branschorganisationen Svenska ägg satte igång ett arbete med att minska andelen fiskmjöl i fodret. I april rapporterade branschen efter egna kontroller att halterna minskat.

Nu kan även Livsmedelsverket fastställa att halterna har minskat med upp till 50 procent – något man också tillskriver en minskad mängd fiskmjöl hönornas värpfoder, eftersom inga andra större förändringar gjorts i hönornas livsmiljöer. Fiskmjölet har till viss del ersatts av bland annat majsmjöl och ärtprotein.

– Det är mycket glädjande att företagen fått ner halterna i äggen. Dioxin är skadligt på lång sikt och halterna bör vara så låga som möjligt, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Halterna har hela tiden varit lägre än gränsvärdena, men är dock fortfarande högre än i konventionella ägg eftersom fiskmjöl fortsatt tillsätts i fodret i mindre mängder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097