23948sdkhjf

Alkoglass snart bara på Systembolaget

Socialminister Annika Strandhäll: "Helt orimligt att alkoglass inte omfattas av samma regelverk som öl, vin och cider".
Under de senaste somrarna har frågan dykt upp regelbundet – kryphålet som gör att alkoglass, med alkoholhalt på runt 4-5 procent, får säljas i vanliga butiker.

Glassen har kunnat säljas i butiker och på nätet genom att klassas som ett alkoholhaltigt preparat, vilket inte omfattats av samma regler som för drycker. I oktober 2016 reagerade dåvarande folkhälsominister Gabriel Wikström på försäljningen, då man ansåg att produkten tydligt riktade sig mot barn och unga, och tillsatte en utredning i frågan.

Under torsdagen fattade regeringen beslut om en lagrådsremiss med ett förslag om förbud mot försäljning av alkoglass i vanlig butik, vilket ska göra att glassen bara kommer att kunna säljas på Systembolaget.

– Det är helt orimligt att alkoglass inte har omfattats av samma regelverk som öl, vin och cider. Nu vill vi få på plats en lagstiftning som skapar ordning och reda, säger socialminister Annika Strandhäll i ett uttalande.

Förbudet ska även omfatta liknande alkoholhaltiga ätbara produkter som skulle kunna dyka upp i framtiden, som till exempel alkoholhaltigt godis.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 april 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094