23948sdkhjf

Kemiska risker under lupp i höst

Livsmedelsföretag blir del i inspektionsrunda när Arbetsmiljöverket genomför EU-kampanj med fokus på kemiska risker.
I höst genomför Arbetsmiljöverket omkring 1 500 inspektioner runtom i landet – en av branscherna som ska synas är livsmedelsbranschen.

Inspektionerna, som främst sker under veckorna 40 och 41, är en del av myndighetens EU-kampanj där fokus ligger på kemiska risker. Enligt Arbetsmiljöverket kommer man att inspektera huruvida de kemiska riskerna på arbetsplatser runtom i Sverige hanteras enligt lag, vilket kan röra sig om inköpta kemiska produkter som bekämpningsmedel, damm av olika slag eller till exempel het frityrolja.

Dessutom ska företagen, inom de för kampanjen utvalda branscherna, inventera och förteckna de kemiska risker som förekommer, samt riskbedöma dem. Man ska även informera de anställda om hur arbetet ska ske säkert.

Tillsynsinsatsens mål är främst att öka kunskapen om kemiska risker hos företagen, och se till att hanteringen sker på rätt sätt. Om myndigheten hittar brister kommer man att ställa krav på förbättringar, meddelar man.

Utöver branscherna för framställning av livsmedel och drycker kommer även företag inom bland annat jordbruk samt restaurang och catering få besök under kampanjens gång.

Kampanjen är en del av arbetsmiljöbyrån EU-OSHA:s arbete för en bättre arbetsmiljö, med tvååriga kampanjer som genomförs i drygt 30 länder. Det är upp till varje land att själva bestämma hur kampanjerna ska genomföras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078