23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Värmen tvingar mejeri till minskad glassproduktion

Det höga temperaturerna påverkar korna – vilket i sin tur drabbar mjölkens fetthalt.

I värmen och torkans spår har en rad områden inom livsmedelskedjan påverkats – från

bär som inte får tillräckligt med regn

till såväl

minskade spannmålskördar som foderbrist

hos djurbönderna.

Nu har de höga temperaturerna och torkan också orsakat problem för Wermlands mejeri, eftersom fetthalten i mjölken som man får in har minskat,

rapporterar P4 Värmland.

Värmen gör att korna dricker mer, samtidigt som det finns mindre betesmark än vanligt. Det betyder att fetthalten minskat med 0,2 procentenheter till 4 procents fetthalt.

Vanligtvis använder man fettöverskottet till att producera glass – en produktion som därför tillfälligt begränsas

– I dag använder vi det till glasstillverkning, nu får vi minska den tillverkningen, säger Yngve Gustafsson, vd för Wermlands mejeri, till SR.

I dagsläget är det bara produktionen av grädde och glass som påverkas, och inte mjölkproduktionen.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.157|