23948sdkhjf

Värmen tvingar mejeri till minskad glassproduktion

Det höga temperaturerna påverkar korna – vilket i sin tur drabbar mjölkens fetthalt.
I värmen och torkans spår har en rad områden inom livsmedelskedjan påverkats – från bär som inte får tillräckligt med regn till såväl minskade spannmålskördar som foderbrist hos djurbönderna.

Nu har de höga temperaturerna och torkan också orsakat problem för Wermlands mejeri, eftersom fetthalten i mjölken som man får in har minskat, rapporterar P4 Värmland.

Värmen gör att korna dricker mer, samtidigt som det finns mindre betesmark än vanligt. Det betyder att fetthalten minskat med 0,2 procentenheter till 4 procents fetthalt.

Vanligtvis använder man fettöverskottet till att producera glass – en produktion som därför tillfälligt begränsas

– I dag använder vi det till glasstillverkning, nu får vi minska den tillverkningen, säger Yngve Gustafsson, vd för Wermlands mejeri, till SR.

I dagsläget är det bara produktionen av grädde och glass som påverkas, och inte mjölkproduktionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063