23948sdkhjf

Regeringen: Mer vildsvinskött till folket

Fler än 100 000 vildsvin sköts förra året i Sverige – men det mesta av köttet når inte konsumenter. Regeringen ger därför Livsmedelsverket i uppdrag att ge förslag på hur köttet enklare kan komma ut på marknaden.
I takt med att den svenska vildsvinsstammen växer ökar också avskjutningarna – under förra jaktperioden sköts fler än 100 000 vildsvin. Samtidigt ökar inte försäljning till konsumenter, utan det mesta av köttet stannar kvar hos jägarna.

Anledningen är att de helt enkelt inte får sälja direkt till privatpersoner, butiker eller restauranger.

Nu vill regeringen se mer vildsvinskött på marknaden, och ger därför Livsmedelsverket i uppdrag att lämna förslag på hur försäljningen av vildsvinskött kan bli enklare. Samtidigt ska man också se till att förslagen utgår från en bibehållen livsmedelssäkerhet, där säkring av både livsmedelshygien och köttkvalitet finns i åtanke.

– En ökad avskjutning av vildsvin kan uppnås på flera sätt, där en enklare avsättning av köttet är en möjlig väg att gå. Jag vet att det finns exempel på hur man arbetar med det här i andra länder, exempelvis i Tyskland, som är intressant att titta närmare på, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

Uppdraget ges några månader efter att LRF och Svenska jägareförbundet skickat ett förslag till regeringen , där man vill underlätta för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och företag.

Även då kallade Bucht förslaget för intressant, medan branschorganisationen Svenskt viltkött ansåg att det var naivt att tro att enskilda jägare ska kunna säkerställa livsmedelskvaliteten på egen hand. Istället tyckte man att de cirka 140 certifierade vilthanteringsanläggningar som finns i landet borde räcka.

Livsmedelsverket ska redovisa förslagen senast den sista november 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109