23948sdkhjf

Butiker slopar utländskt kött i torkan

"Hedervärt", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om initiativet.
"Köp svenskt kött" – det har varit en av uppmaningarna från lantbruksorganisationer efter den foderbrist som uppstått efter en längre tids torka i landet.

Nu gör Coop Gotland, tillsammans med flera andra butiker i landet, ett val som innebär att kunderna helt enkelt måste följa uppmaningarna. Under onsdagen meddelade Coop Gotland nämligen att alla deras nio butiker slopar utländskt kött, något som Ica Kvantum i Umeå samt 15 Coop-butiker i Oskarshamn-området inte var sena att hänga på, rapporterar Aftonbladet .

– Bönderna är någonstans kittet och ursprungspunkten för alla oss i livsmedels- och dagligvaruhandeln, så kan vi hjälpa dem tror jag det är viktigt för alla på sikt, säger Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland, till tidningen.

Både Coop Sverige och Ica har också centralt gått ut med information om situationen i landet, där man uppmanar butikerna att lyfta fram det svenska köttet. Det följer tidigare initiativ, där en Ica-butik i Ystad bestämde sig för att skänka överbliven frukt och grönsaker till djuren, samtidigt som Facebook-gruppen Foderhjälpen 2018 skapats för att samla ihop foder till lantbrukare

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), som tidigare i veckan höll en pressträff där han kallade fodersituationen "mycket allvarlig", har uppmärksammat butikernas arbete för lantbrukarna:

– Det är hedervärt att man har sett den allvarliga situationen och agerar på det, säger han till Aftonbladet .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065