23948sdkhjf

Stora brister hos osttillverkare ledde till säljförbud på plats

Inspektör om bristerna i produktionslokalerna: ”Det var det värsta jag sett”.
Efter en oanmäld kontroll hos Eddis ostfabrik i Norrköping beslutade Livsmedelsverket att på plats förbjuda all tillverkning och försäljning – orsaken var stora hygieniska brister. Dessutom tog man hand om flera hundra kilo ost, där en stor mängd bedömdes stå redo för utleverans.

– Det var det värsta jag sett, samma för de andra inspektörerna. Det ledde till att vi beslutade om ett omgående saluförbud och omhändertog livsmedlet som fanns i lokalerna, säger Christian Berking, veterinärinspektör vid Livsmedelsverket, till Food Supply.

Polis öppnade anläggningen
Det var efter att Arbetsmiljöverket genomfört en kontroll av fastigheten som Livsmedelsverket fick in ett klagomål, varpå man tog kontakt med företaget. En representant berättade då att verksamheten skulle upphöra och att alla livsmedel skulle slängas.

Det ledde till att Livsmedelsverket beslutade om en oanmäld kontroll för att bekräfta uppgifterna – men väl på plats var dörren låst och ingen från företaget var där.

Med polisens hjälp kunde man till slut ta sig in i källarlokalen, där Livsmedelsverkets inspektörer möttes av en lång rad hygieniska brister.

Mögel, flugor och 30 grader varmt
På golvet stod vatten cirka en centimeter högt, varken lokaler eller utrustning var rengjord och det förekom mycket skräp och smutsiga föremål – bland annat bildäck, träpallar och kartonger – i alla lokaler där livsmedel hanteras samt personalutrymmet.

I beredningsrummet stod hinkar med gamla mjölk- och ostrester, stora delar av innertaket visade på en kraftig förekomst av mögel och överallt i den 30 grader varma anläggningen, förutom i kylrummet, fanns ett stort antal flugor.

Flera backar med ost, förpackade i plastpåsar, stod utanför kylrummet och i kylrummet förvarades ost i tunnor liggande i vätska. Tunnorna saknade lock, var märkta för förvaring av tarmar och hade återanvänts, står det att läsa i rapporten.

– Det är både förvånande och upprörande att någon försöker tillverka livsmedel under sådana här dåliga förhållanden, säger Christian Berking.

Utomhus, oskyddad från tillträde av utomstående, stod även en full mjölktank med locket på glänt – enligt inspektörernas bedömning innehöll den cirka 5 000 kilo mjölk och var avsedd för framtida produktionstillfällen.

Har några livsmedel nyligen kommit ut från företaget?
– Det vet vi inte. Vi har försökt nå de nya företagarna under en längre tid. Vi har omhändertagit det vi har bedömt vara otjänligt, och det var en ganska stor mängd. Sedan kan vi inte veta hur förhållandena var innan vi gjorde kontrollen, säger Christian Berking, som också påpekar att anläggningen varken var registrerad eller godkänd för tillverkning av mejeriprodukter.

Företaget är nystartat sedan slutet av oktober förra året och har använt sig av ett godkännandenummer som tidigare tillhörde ett annat företag som hållit till i samma lokaler.

Anläggningen hade under den tidigare ägaren blivit godkända med detta nummer, men det nya företaget hade trots en ansökan i november förra året aldrig fått godkännande från Livsmedelsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097