23948sdkhjf

De kan påverkas av EU:s skärpta listeriakontroll

Frysta grönsaker från Polen, som bearbetats i Ungern, låg bakom stort listeriautbrott i Europa. Nu vill EU-kommissionen skärpa kontrollen av listeria i förkokta grönsaker.
Europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa bekräftar att det var fryst majs, och möjligtvis även andra grönsaker, som låg bakom ett stort utbrott av listeria i fem länder. Ett av länderna var Sverige, där majsen nådde marknaden för storhushåll.

Utbrottet ledde till att 47 personer insjuknade, samt nio dödsfall.

Majsen som orsakade utbrottet var odlad i Polen och bearbetad samt packad på en anläggning i Ungern. Enligt Efsa visar prover från fabriken i Ungern att bakterier överlevt under flera år.

– Listeria i frysta grönsaker är alltså nytt för oss. Erfarenheterna från det här utbrottet visar att företagen och kontrollmyndigheterna behöver skärpa kontrollerna av frysta lätt kokta grönsaker, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt EU-kommissionen ska förkokta, frysta grönsaker betraktas som ätfärdiga, och man anser nu att företag som tillverkar de typerna av produkter att följa samma EU-regler som gäller för listeria i andra ätfärdiga livsmedel.

Det betyder att företag som hanterar frysta lätt kokta grönsaker för sallader, juicer och röror, samt företag som blandar och konsumentförpackar frysta lätt kokta grönsaker bör kontrollera för listeria regelbundet enligt kommissionen.

EU-kommissionen kommer nu se över ett förtydligande av reglerna för dessa produkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109