23948sdkhjf

Vändningen: ”Dagligvaruhandeln tar mark från restaurangerna”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Restaurangernas försäljning avtar enligt SCB:s statistik. Ett historiskt läge för dagligvaruhandeln menar Johan Kaij, vd på Movement Consulting. "Butikerna knaprar andelar", säger han till Fri Köpenskap.

SCB:s restaurangindex visar att restaurangernas volymförsäljning på halvårsbasis tappade med 0,9 procent procent jämfört med föregående år. Siffrorna visar på en tydligt bromsande trend jämfört med tidigare.

Det är historiskt. Restaurangerna har tagit stora andelar från dagligvaruhandeln sedan början av 2000-talet. Nu tar man upp kampen och börjar knapra tillbaka andelarna, säger Johan Kaij.

Den minskande försäljningen beror delvis på personalbrist men också på att dagligvaruhandeln steppar upp sina färdigmatserbjudanden. De delar som konkurrensutsätts mest från livsmedelsbutikerna presterar sämre. Personalrestaurangerna backade med 10,9 procent och kaféer och konditorier tappade 5 procent under det andra kvartalet. Lunch- och kvällsrestaurangerna presenterade en svag volymtillväxt på 1,5 procent. De områden som gick bäst var i stället hotellrestauranger och trafiknära restauranger.

Om man tittar på USA så har man kommit en bra bit på vägen att ta tillbaka marknadsandelarna till dagligvaruhandeln. I Sverige har vi legat några år efter i utvecklingen men vi har breddat våra erbjudanden och börjat komma ikapp, säger Johan Kaij.

När det gäller servicegraden har dagligvarubutikerna svårt att slå restaurangerna eftersom konkurrenterna är väldigt entreprenörsdrivna, men det finns stora volymer att hämta igen relativt enkelt. Många butiker vidgar sina lunch- och middagserbjudanden och snor om kundvarvet och installerar snabbkassor för att erbjuda bättre tempo i köpen. Många startar dessutom finare restauranger med alkoholservering, och matlagningskurser. Pizza och hamburgare i butik är andra områden som intresserar.

Vi ser många typer av dessa satsningar och det går snabbt för butiker att lära om sina kunder om erbjudandet är bra. Kunderna rör sig ofta i butiken så det går snabbt att få dem att testa, förklarar Johan Kaij.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Nestlé tar täten för hållbara konsumentförpackningar

Nestlé tar krafttag för att minska miljöpåverkan från förpackningar och inrättar nytt forskningscenter.

Mat.se växlar upp med veganbutik

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Kopparbergs håller ställningarna

Kung Markatta ger sig på växtbaserade drycker

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Svensk upptäckt kan ge billigare svamp

Ny mötesplats ska öka branschens konkurrenskraft

Sågspån omvandlas till livsmedel

Ny maskin för klimatsmart mjölkförpackning

Scandi Standard ser minskad vinst

Hela vinsten till bönderna

Nestlé satsar hållbart – inrättar forskningscenter

Alla förpackningar ska vara återvinningsbara eller återanvändbara år 2025.

Oatly söker bönder

Billigare mat i januari

Polarbröds Anna Borgeryd avliden

Var huvudägare tillsammans med systern Karin Bodin.

Ny halvpall lanseras av Svenska Retursystem

Boxaren in i andra ronden – planerar 30-40 nya produkter

…Och förbereder ett intåg i nya kategorier.

Cateringföretag tar in investerare

KFC-chef dömd för diskriminering

Gårdsfisk satsar externt

De kan vinna Icas entreprenörspris

Östgötasvamp in i stor dagligvarukedja

De har slutat med palmolja

Färdigmatsföretag uppmanar branschen att följa efter.

Gotlandsbageri återuppstår

Varsel när Coop byter köttleverantör

Första Biofach för Business Sweden

Framgång för Pricer

Ny ledamot till Cloettas styrelse

Mer vego längs vägarna

Probi lyfte under året

Så ska Sveriges livsmedelsexport öka

På nytt jobb
Han lämnar Findus

De förvärvar Fiskexporten

Arla till försvar: ”Vi tittar inte på Oatly”

Salmonellavarning för fler rödbetsgroddar

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Bättre växtbaserade alternativ till kött med citrusfibrer

Rödvins- och vitvinsextrakt för såser och marinader

Ny produktkatalog och jubileumserbjudande

Scanvaegt SP520 Compact Sizer ++

Mirit Glas erbjudar kemiskt härdat glas

Besök ebm-papst på Fastighetsmässan i Kista

Lenze visar sina intelligenta automationslösningar för Intralogistik på LogiMAT 2019

Scanvaegt ProCheck SC500 checkweigher

Lenze visar sina intelligenta automationslösningar för Intralogistik på LogiMAT 2019

Designpris till nya Shuttlesystemet

Ny röntgenmaskin XCB 0525

Ny affärsutvecklare på ebm-papst OEM-avdelning

EC-fläktar för stormarknader sätter ny standard för både säkerhet och energieffektivitet

Strålande investering

Tack till alla som besökte oss i vår monter under Stockholm Furniture fair 2019!

Emballage med alla hjärtans dag-budskap

Flexiblare lagring för pallar och långgods

Förslutning med premiumkvalitet

Stort intresse för vårt kostnadsfria webinarium 22/2 - Anmäl dig nu!

Food waste: Air Liquide tar sitt ansvar med livsmedelsgaser som främjar hål...

Nya partner på den svenska marknaden

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Designa dina lagerlådor med BITO bin configurator

Sänd till en kollega

0.134